Grožđe
Grožđe se najviše koristi u vinogradarstvu. Od zemalja najviše u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Balkanskom području. Nažalost, sorti desertnog grožđa puno je manje, otprilike svega 8. Mogu se pronaći u većini trgovina, a najviše se dobavljaju iz Njemačke. Desertno grožđe najviše se jede kao svježe, neobrađeno voće. Ukusno je samo za sebe, u salatama, na kolačima i kao desert. Njihova hrskava tekstura i sočan okus vrlo su popularni u pikantnim ili izrazito kiselim jelima gdje pružaju neočekivani kontrast. Četiri petine grožđa sastoji se od vode, a ostatak od ugljikohidrata; posebno u obliku glukoze i fruktoze. Grožđe podiže razinu šećera u krvi, poboljšava koncentraciju i smanjuje umor. Također, sadrži važne vitamine B grupe i vlakna. Možemo sa sigurnošću reći kako grožđe nije samo ukusan međuobrok ili desert, već uvelike doprinosi poboljšanju našeg općeg zdravlja.
