Dekoracija za Valentinovo

VALE copy

Ljubav je svuda oko nas: Kako drugačije izraziti ljubav i naklonost u prilikama kao što je Valentinovo ili Majčin dan nego univerzalnim simbolom srca! Srca svih veličina, materijala i oblika vješto i čarobno stvaraju ljubavnu atmosferu za stolom.

 


U nadolazećim danima i tjednima srca su aduti, i kao dekoracija, jer se u mnogim državama 14. veljače slavi Valentinovo, dan ljubavi i zaljubljenih. Tradicije povezane s tim danom često su vrlo slične: šalju se čestitke i cvijeće, sastavljaju pjesme i daruju mali darovi – u Engleskoj i SAD-u to je obično anonimno. U Finskoj se to ne odnosi samo na zaljubljene: na Dan prijateljstva, ljudi daruju voljene s malim znakovima ljubavi. U Japanu slave dvaput: 14. veljače žene daruju čokoladu muškarcima, dok na Bijeli dan, 14. ožujka, žene dobivaju čokoladu od svojih voljenih.
(1)Dok su na Valentinovo i na vjenčanjima srca simbol romantike, na Majčin dan simboliziraju posebnu ljubav prema majci. Taj se dan slavi na različit datum u različitim državama svijeta, primjerice, zajedno s Međunarodnim danom žena 8. ožujka u, među ostalima, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Moldaviji, Srbiji, Rumunjskoj i Ukrajini. U Rusiji je Međunarodni dan žena službeni državni praznik. Prve nedjelje u svibnju, majke se slave primjerice u Portugalu, Španjolskoj i Mađarskoj. Također, mnoge države od SAD-a i Brazila, do Belgije, Njemačke, Austrije i Italije, te Australije i Novog Zelanda, slave Majčin dan druge nedjelje u svibnju.
val2
Srdačna dobrodošlica
Budući da je tako prekrasno bezvremensko, srce se može koristiti za dekoraciju stola na najrazličitije načine. Stol ukrašen srcima može trenutačno uvesti parove ili obitelji u pravo raspoloženje. Srca, bilo da su napravljena od tkanine, filca, stakla ili sjajne metalne folije, u različitim oblicima, savršeni su konfeti koje možemo raspršiti po stolu i oko njega. Naravno, potrebno je odabrati različite nijanse crvene. Posebno je romantično ako se kombiniraju s ružama ili pojedinačnim cvjetnim laticama, koje se postave na tanjur ili salvetu, te se zatim nadopunjavaju dekorativnim vrpcama. Vaza s buketom cvijeća također se može ukrasiti trakom sa srcima, a tanjur s kričavo crvenim srcem napravljenim od malina također pruža posebno zavodljivu dobrodošlicu.
(3)
JESTE LI ZNALI?

Tradicija Valentinova započela je u zemljama engleskog govornog područja, te su je kasnije engleski imigranti prenijeli u Ameriku. Od tamo se vratila u Europu i prihvatile su je mnoge države diljem svijeta. Zaštitnik ovoga festivala talijanski je biskup Valentin Terni, za kojega se govori da je u tajnosti vjenčao parove unatoč carevoj zabrani, te je smaknut zbog svoje vjere 14. veljače 269.
(4)