Laštenje čaša

PROFESIONALNI SAVJETI ZA SAVRŠENU PREZENTACIJU 

Savršena priprema je ključna – ne samo za svečana jela, već i za birana vina. Pritom, i čaše moraju biti predstavljene u najboljem svjetlu. Ako se vino i šampanjac posluže u dobro ulaštenim peharima i visokim čašama, zajamčen je čisti užitak. 

naslovnica-v 

Fina vina i kvalitetna pjenušava vina pokazuju svoju finoću u kvalitetnim čašama – kako vizualno, tako i okusom. Kristalna čaša, sa svojim čistim sjajem, posebice naglašava boju vina. Fine i osjetljive čaše uvijek se trebaju prati ručno kako se njihov sjaj ne bi zamutio. Pazite s kristalom: koristite samo mlaku vodu za pranje! Nakon što su se čaše ocijedile, mogu se ulaštiti.


Kristalno čisto i bez crta

Odgovarajuća tkanina i pravilna tehnika pravi su način pripreme kvalitetnih čaša za prezentaciju. Sakupili smo najvažnija pravila i savjete za sjajan rezultat:

  • Tkanina za poliranje mora biti napravljena od materijala koji ne ispušta dlačice. Prikladne su pamučne krpe (važno: uvijek ih perite bez dodavanja štirke za pranje ili omekšivača za robu!) i posebne krpe za poliranje napravljene od mikrofibre.
  • Krpa mora uvijek biti potpuno čista. Nikada nemojte koristiti krpu za poliranje u druge svrhe, jer može upiti mirise ili masne ostatke.
  • Prilikom laštenja, ne dirajte čašu golim rukama, jer ćete ostaviti masne otiske prstiju. Radite s rukavicama ili s dvije krpe.
  • Uvijek čašu i postolje laštite odvojeno kako ne biste slomili stalak.
  • Prilikom laštenja čaše, držite čašu za stalak, a ne za postolje. Inače se čaše s tankim stjenkama vrlo lako lome.
  • Kako biste ulaštili čašu, gurnite komad krpe u čašu. Prvo ulaštite unutrašnjost čaše pomoću krpe. Zatim ulaštite čašu izvana.
  • U slučaju uskih čaša za šampanjac, stavite kut krpe unutra i gurnite ga do dna čaše. Tu se skupljaju ostatci. Zatim gurnite ostatak krpe i ulaštite čašu kao vinsku čašu.
  • Čaša za vino ili šampanjac može se posebno dobro ulaštiti ako se prvo drže iznad vodene pare. Vruća para jednoliko navlaži čašu tako da se može jako dobro ulaštiti.
  • Nakon laštenja čaše, također ulaštite i postolje s krpom, a ne zaboravite i stalak.