Ukrasi za tortu

SLATKA REMEK DJELA

Spektakularni slatkiši su posebno omiljeni na Dan Sv. Valentina, koji se slavi 14. veljače diljem svijeta kao Dan zaljubljenih – naravno, uz odgovarajuće boje i motive. Pažljivo formirana srca, ruže i drugi cvjetni motivi su posebno traženi. To vrijedi i za svadbe i prigode kao što je Dan žena, jer se ekstravagantno ukrašeni kolači mogu koristiti za izražavanje naklonosti na najljepši mogući način. Ovde su mogućnosti pripreme i oblikovanja toliko brojne i raznovrsne da se mogu praviti čitave serije umjetničkih kolačića i fascinantnih jedinstvenih kreacija.

SLATKA GLAZURA

Prije nego započne detaljno ukrašavanje, kolač se preljeva ili glazira kako bi sa napravila podloga u boji za kasnije motive. Slatki preljev se može napraviti od glazure koja je napravljena od šećera
ili od bjelanjaka, čokolade, fondana ili marcipana. Fondan je posebno omiljen: šećerna smjesa u obliku mekane paste se obrađuje lako kao plastelin i njom se oblaže kolač, ali se od nje prave i ukrasi.

PASTA ZA MODELIRANJE CVIJETOVA


Sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • 225 g šećera u prahu
  • 4 ravne žličice tiloze
  • Prstohvat soli
  • Prehrambena boja
  • Biljno ulje

Priprema: 15 minuta + hlađenje

tortica
tortica1
tortica2
tortica3
tortica4
PRIPREMA: Umutite bjelanjak s malo soli u čvrsti snijeg. Postepeno dodajte šećer u prahu (1) i nastavite mutiti dok ne dobijete kremu. Dodajte tilozu i nastavite mutiti još dvije minute, dok se sve ne sjedini. Obojite pastu prema uputstvu (2) i upakirajte je u plastičnu foliju. U hladnjaku je ostavite da se odmori jedan dan. Prije početka rada, namažite ruke sa malo biljnog ulja (3) a radnu površinu pospite šećerom u prahu (4).


NEKOLIKO NAČINA DA ZADIVITE SVOJE GOSTE DEKORACIJAMA

Perlice u boji
...su jednostavan, ali atraktivan element. Odrežite dugu, usku traku šećerne paste, izrežite je na jednake dijelove. Svaki dio rukom oblikujte u lopticu.

 

     

Tanke trakice
...u različitim bojama, kada se omotaju jedna oko druge izgledaju kao cvjetići. Podjednako lako se mogu napraviti i drugi motivi od izvaljane paste, uz upotrebu rezalica za oblikovanje.


   

Ružini pupoljci
...su malo kompliciraniji, samim tim i atraktivniji. Prave se od pojedinačnih latica. Kad ste sve trodimenzionalne ukrase postavili na tortu, možete, kao završni pečat, vrećicom za kremu ukrasiti svoje umjetničko djelo.

     

PRIPREMA: Razvaljajte tanko crvenu šećernu pastu i izrežite male krugove (1). Prstima oblikujte valoviti rub i zamotajte u  tuljac (2). Postepeno dodajte sljedeće krugove oko tuljca, tako da se pojedinačne latice slažu jedna na drugu. Na kraju odrežite donji dio i sa posebnim alatom za modeliranje, ili pincetom,  dajte cvijetu konačni izgled (3).