Američka rebarca

XXL ROŠTILJANJE NA AMERIČKI NAČIN

U SAD-u ''slave'' roštiljanje više nego igdje drugdje u svijetu. Tako za blagdane i nacionalne praznike, organiziraju roštiljade za obitelj i prijatelje na plaži ili u dvorištu kuće. Priprema sočnih odrezaka i ostale hrane na roštilju postala je tradicija i nezaobilazan kuharski događaj kojeg svi obožavaju. Da li ste probali sočna američka rebarca na roštilju? Ako još niste, pročitajte 2 jednostavna načina za pripremu sočnih rebarca uz koje čete polizati sve prste!

ribs-8
Tradicionalno roštiljanje u Americi je pečenje na neizravnoj vatri. Profesionalci koriste posebne strojeve za dim s dvjema odvojenim komorama – jedna za vatru i dim, a druga za hranu koja se peče.
Ipak, hrana se može pripremiti i na kućnom roštilju odnosno na ''klasičan'' način, otvorenoj vatri. Uz malo prakse i Vi možete uživati u roštilju na američki način. Kada je meso u pitanju, na zapadu zemlje više vole govedinu, a na istoku svinjetinu. No koje god meso preferirate, obavezno ga marinirajte ili začinite mješavinom začina.

Marinade su različite, baš kao i regije. Na jugu upotrebljavaju guste umake od rajčice; malo istočnije vole lagane i često vruće marinade dok je na krajnjem istoku izražen utjecaj posebne azijske kuhinje. Američko roštiljanje najpoznatije je po velikim, vrlo začinjenim komadima mesa: odresci od 700 grama, s kostima u obliku slova T, višeslojnim burgerima i naravno američkim rebarcima za koje ne morate ići u Ameriku da biste ih isprobali, već možete izabrati jedan od dva načina pripreme i uživati već ovaj vikend.

DVA NAČINA PEČENJA REBARACA NA ROŠTILJU

1. Sirova rebarca u uređaj za dimljenje

  1. Najprije se rebarca mariniraju u mješavini umaka za roštilj i javorova sirupa.

  2. Zatim ih stavite u uređaj za dimljenje. Najbolje ih je naslagati jedno na drugo: tako sokovi iz mesa  neće iskapiti, nego će se upiti u meso koje se nalazi ispod, te će meso biti sočnije.
  3. Pecite ih na temperaturi od 120 °C, oko četiri do pet sati.

  4. Okvirno, svakih sat vremena treba preslagati rebarca. Znate da su gotova kada se meso povuče, a kosti počnu stršati.

  5. Otprilike svakih sat vremena presložite rebarca.

ribs-1
Mariniranje

ribs-2
Slaganje na rešetku
ribs-3
120 °C max

Važni koraci:

  1. Mariniranje
  2. 120 °C optimalna temp.
  3. Presložiti svakih sat vremena
  4. 4-5h pečenje

ribs-4

2. Prokuhati prije pečenja

  • Rebarca treba podijeliti tako da stanu u lonac.
  • Meso svakog rebarca možete zarezati nekoliko centimetara duboko kako bi kasnije meso lakše odvojili od kosti.
  • Vodu za kuhanje začiniti paprom u zrnu, režnjima češnjaka i lovorovim lišćem te zagrijte malo ispod točke vrelišta.
  • Rebarca se kuhaju u takvoj vodi oko sat i pol.
  • Nakon toga rebarca treba ohladiti, a meso premazati marinadom iz umaka za roštilj, umakom od soje, medom i uljem.
  • Zatim rebarca stavite na roštilj na drveni ugljen ili na plin i pecite dok ne poprime bakrenu boju.
  • Dok se peku, premažite ih s još malo marinade kako bi bili sočni.
  • Nemojte zaboraviti redovito ih prevrtati!

ribs-5
Rezanje

ribs-6
Dodavanje začina
ribs-7
Prokuhavanje rebaraca

Važni koraci:

  • 1,5 h kuhanje
  • Mariniranje prije i za vrijeme roštiljanja
  • Redovito okretanje
  • 15 minuta pečenje

ribs-8

Najbolji izbor

Iz naše ponude izdvajamo:


  • Svinjska rebra PIK, VP cca 5kg

    Svinjska rebra

    Šifra: 137574

  • Pivo Ožujsko limenka 0,5 l, 5 + 1 GRATIS

    Pivo Ožujsko limenka 0,5 l

    Šifra: 188497

  • Marinada pikant Podravka, 90 ml

    Marinada pikant Podravka

    Šifra: 176524

  • T.H. NOŽ ZA ROŠTILJ

    PLINSKI ROŠTILJ

    Šifra: 180781

  • T.H. VILICA ZA ROŠTILJ

    T.H. VILICA ZA ROŠTILJ

    Šifra: 180778

  • T.H. KLIJEŠTA ZA ROŠTILJ

    T.H. KLIJEŠTA ZA ROŠTILJ

    Šifra: 180779

  • T.H. ČETKA ZA ROŠTILJ

    T.H. ČETKA ZA ROŠTILJ

    Šifra: 180780

  • T.H. NOŽ ZA ROŠTILJ

    T.H. NOŽ ZA ROŠTILJ

    Šifra: 180781