Aperitiv

OTVARA APETIT

Aperitiv, zajedno s malim zalogajima za predjelo, uvodi goste u pravo raspoloženje za nadolazeći obrok.

naslovnica-v

On mora otvoriti apetit, te kao i ti mali zalogaji, skratiti vrijeme čekanja na prvi slijed jela. Francuska i talijanska kulinarska tradicija njeguje aperitiv kao postojanu i nezamjenjivu značajku. No, ta je prijateljska dobrodošlica u čaši rado viđena i u drugim državama. Tradicionalna pića dobrodošlice uključuju pjenušava vina, lagane koktele predjela te dugo piće.

Teška pića, koja sadrže sastojke kao što je jaje ili mlijeko, zabranjena su, jer su jako zasitna, što naravno nije poželjno prije jela. Svaka država ima svoje omiljeno piće: u Francuskoj vole šeri i pastis, dok je u Italiji aperitivo obično piće s vermutom ili Aperolom. U Njemačkoj su uobičajeni špricer ili pivo.

U osobito svečanim prilikama, kada nakon aperitiva slijedi jelo s finim sastojcima kao što su kamenice, kapice ili tartufi, često se služi šampanjac – sam ili pomiješan s voćnim notama, kao u klasičnom kir royalu. Inačica koja je opet jako popularna je kir imperial, u kojemu se votka miješa s crème de cassis, a zatim prelijeva sa šampanjcem. 


Aperitivi za svečani obrok-

METRO INSPIRATIONS preporučuje:

Klasici
  • pjenušavo vino Spätburgunder (crno) brut
  • koktel s kuhanim vinom
  • cream sherry

Trendovi
  • kir imperial
  • India Pale Ale (IPA) pivo s medom
  • bijeli porto star 10 godina

Najbolji savjet: