Azijska riblja kuhinja

PIKANTNOST NIKAD NIJE BILA SVJEŽIJA

Azijska kuhinja je u modi – a radi se o modi s puno lica. Različite nacionalne kuhinje ovog ogromnog kontinenta nude mnoštvo kulinarskih, a naročito ribljih užitaka. Od Sushi-a do Curry-a, aromatično bilje i začini imaju važnu ulogu. Pikantnost i svježina spajaju se tvoreći zamamne kombinacije. Za tipično azijske okuse zaslužni su i Đumbir, Chilli, Korijander, zvjezdasti Anis, Klinčić, Cimet, Limunska trava i Wasabi.

azijska-riblja-kuhinja
Radilo se o Japanu, Kini, Tajlandu, Vijetnamu ili Indoneziji, nije čudo što se ukusna hrana Dalekog istoka smatra naročito zdravom – u rijetko kojem drugom dijelu svijeta koristi se toliko povrća i svježe ribe. Azijska hrana impresionira šarenom mješavinom svježih sastojaka, aromatičnog bilja i začina koji je nerijetko čine pikantnom. Kao u mnogim zemljama, za tradiciju uporabe ljutih začina zaslužna je činjenica da su se u prošlosti aromatično bilje i začini koristili za produljenje roka trajanja namirnica. Tako Đumbir, Chilli, Korijander, Cimet, zvjezdasti Anis i Klinčić i danas doprinose prepoznatljivoj azijskoj aromi i okusu. Limunska trava i Tajlandski bosiljak jelima daju ugodnu svježinu.

Još jedna vrlo tipična odlika azijskih jela su začinske paste koje se koriste za pojačavanje okusa jela ili kao temeljci za juhe, umake i curry. Chilli i Wasabi paste (od japanskog hrena), Miso pasta (od soje i žitarica) i različite crvene, zelene ili žute Curry paste napravljene od Đumbira, Češnjaka, Korijandera, Galangala i mnoštva drugih biljaka i začina, brojnim raznolikim kombinacijama daju živost i pikantnost.

Nasuprot tome, sol i papar, koji se koriste u gotovo svakom jelu u Europi i Americi, najčešće se izostavljaju, ili se vrlo rijetko pojavljuju u azijskim receptima. Umjesto njih, potrebnu začinjenost jelima daju Soja i naročito Riblji umak.

Zbog toga se Riblji umak, napravljen od fermentirane ribe, vode i soli, smatra solju sjeveroistočne Azije. Među ostalim, koristi se u tajlandskom nacionalnom jelu Tom Yam - kiselo-pikantnoj ribljoj juhi s plodovima mora ili čak piletinom, koji zajedno tvore šarenu kombinaciju. Svoje šarenilo i zdravu prirodu duguje i tipično azijskom načinu pripreme i metodama kuhanja. Povrće i riba kuhaju se s posebnom pažnjom, kako tijekom brzog prženja u Woku, tako i tijekom parenja u košari od bambusa. Tijekom pripreme juha, svježi škampi i komadići ribe čvrstog mesa kuhaju se na slaboj vatri. U tipično azijskim jelima od curry-a, sastojci zadržavaju vrijedne hranjive tvari i svježu boju zahvaljujući niskim temperaturama i kratkoći kuhanja.

Curry potječe iz Indije. U istočnim krajevima curry od ribe i plodova mora često se priprema sa sjemenkama gorušice. U Maleziji se curry često obogaćuje kokosovim mlijekom koje uravnotežuje pikantnost i blagost. Tajlandski curry naročito su ljuti i sadrže više tekućine. Mnogobrojne različite kombinacije poslužuju se s rižom ili kruhom.



Curry od ribe