Bavarsko pivo

'O’ZAPFT IS!'

Bavarsko pivo je ne samo istinski simbol bavarskog načina života, već i vrlo poznata zvijezda Oktoberfesta. Tijekom posljednjeg Oktoberfesta prodano je 6,7 milijuna litara piva.
bavarsko-naslovnica
  Na samom otvaranju festivala Wiesn, pivo ima središnju ulogu. Naime, početak svakog Oktoberfesta obilježen je ulaskom domaćina festivala, koji se na mjesto održavanja festivala doveze u kočijama. Kada se oglasi podne, gradonačelnik grada Münchena uzima svoj drveni čekić, zabija pivsku pipu u bačvu i otvara festival uzvikujući O’zapft is!, što u prijevodu znači Otvorena je!.


Nakon toga dvanaest topovskih kugli oglašava da se može započeti s točenjem piva. Prvo pivo tradicionalno se daje na kušanje premijeru samostalne države Bavarske, nakon čega su na redu i svi ostali posjetitelji festivala.

Bavarsko pšenično pivo

Tradicionalno bavarsko pivo i najpoznatije pivo Oktoberfesta, je pšenično pivo. U Bavarskoj se uvijek priprema procesom gornjeg vrenja. Koristi se kvasac koji postaje aktivan tek pri visokim temperaturama. Ako se kvasac i ostale mutne tvari filtriraju nakon fermentacije, ono što ostane je bistro, pjenušavo kristalno pšenično pivo.

Međutim, mutno, kvaščevo - pšenično pivo punog okusa popularnije je i uobičajenije. 

 

Jako pšenično pivo i začinjena hrana
Za Oktoberfest se priprema posebno pšenično pivo koje se ne može kušati nigdje drugdje. Razlikuje se po visokom postotku izvornog slada (šećerni slad, proteini, arome i vitamini). Mora imati postotak od barem 13,5% umjesto uobičajenih 11-12%slada, te je zbog toga savršena kombinacija uz slasnu hranu kao što je pečeno pile Hendl ili svinjska koljenica Haxe.

Veći izvorni slad također znači da je i sadržaj alkohola viši: dok je on kod običnog pšeničnog piva oko 5%, kod bavarskog piva sadržaj alkohola iznosi između 5,8 - 6,3%.

Pivo Oktoberfesta ne samo da se poslužuje na festivalu u Wiesnu, već je i kratko vrijeme dostupno za kupnju u bocama od 0,5l u zemlji, ali i u inozemstvu.

 

Pivska krigla - popularan suvenir
Pivo Oktoberfest posebno je i zbog još nečega: dok se pšenično pivo obično poslužuje u visokim, uskim čašama od pola litre, na Wiesn festivalu poslužuje se u krigli, tzv. Maß, od jedne litre. Ove krigle izvorno su bile izrađene od gline, no danas su staklene – između ostalog i zato kako bi posjetitelji mogli vidjeti toči li se do vrha ili ne. Krigle su poželjni artikli kolekcionara, a njihova vrijednost u nekim slučajevima može biti vrlo visoka.

Zbog toga se dešava da ih gosti pokušavaju ukrasti – stotine tisuća njih svake godine. Budući da domaćini festivala zbog tih krađa trpe velike gubitke, krađa pivskih krigli tretira se vrlo ozbiljno – kao kazneno djelo, te se obično prijavljuje policiji.

No ipak, službena krigla Oktoberfesta može se kupiti i kao suvenir. Pivske krigle kao suveniri, na sebi imaju postere aktualnog Oktoberfesta i godinu, ali nisu od stakla već od kamena.

bavarsko1

JESTE LI ZNALI?

Koliko je udaraca čekićem potrebno da gradonačelnik otvori bačvu? To je događaj koji se svake godine pomno iščekuje – čak padaju i oklade prije početka. Rekorder je Christian Ude koji je bio na dužnosti od 1993. do 2014.godine: na sedam Oktoberfesta otvorio je bačvu sa samo dva udarca svaki put. Najviše udaraca bilo je 1950.godine: trebalo je 19 udaraca kako bi se pipa zabila u bačvu.

Duga tradicija Oktoberfesta i dalje se razvija – i ne samo tradicija piva. Tako, primjerice, većina piva na Oktoberfestu više ne dolazi iz tradicionalnih drvenih bačvi već iz suvremenih gigantskih spremnika od nehrđajućeg čelika. Samo Augustiner, najstarija minhenska pivovara, ostala je odana tradiciji i toči pivo iz drvenih bačvi od 200 litara.

Uz klasičnu mjeru od jedne litre, neki domaćini danas nude pivo za manje žedne u kriglama od pola litre. Gosti koji voze, ili iz nekog drugog razloga ne piju alkohol, neće ostati bez tradicionalnog bavarskog pića: pšenično pivo dostupno je i u bezalkoholnoj verziji. Mješavine piva koje na primjer sadrže limunadu, coca colu ili sok od naranče i plavi curaçao – postaju sve popularnije, posebice kod mlađe populacije.


Bavarska zemlja piva
Na Oktoberfestu se može posluživati samo pivo iz šest minhenskih pivovara - Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten. Međutim, svjetski poznata zemlja piva Bavarska, ima još mnogo toga u ponudi – bogatu ponudu piva i mnoštvo rekorda. U njoj se nalaze 623 pivovare, više nego u bilo kojoj drugoj njemačkoj saveznoj državi, što ovu regiju čini rajem za ljubitelje piva. Hallertau je najveće područje na kojem se uzgaja hmelj u svijetu, a u regiji Gornja Franačka ima više pivovara po metru nego bilo gdje drugdje u svijetu.

Vjeruje se da je bavarski Zakon o čistoći iz 1516. godine, u kojem su zapisani sastojci piva, najstariji takav propis koji postoji. Od 2001. godine Bavarian Beer, odnosno Bavarsko pivo, zaštićena je geografska oznaka u cijeloj Europi. Glavni grad Bavarske München, od 2005. godine ima muzej posvećen pivu: u Muzeju piva i Oktoberfesta u Münchenu posjetitelji mogu naučiti mnogo korisnih i zabavnih stvari. Naposljetku, pivo se u Bavarskoj smatra osnovnom namirnicom – i to ne samo dok traje Oktoberfest.

• Kako ispravno točiti pšenično pivo