Dimljena riba

Bez obzira da li se koristi za pripremu otmjenih zalogaja ili kao aromatični dodatak salatama i juhama, dimljena riba ima izuzetan ukus u mnogim kombinacijama i obogaćuje svaki meni ili zakusku. Blago dimljenje ne samo da pruža odličan miris, ono meso ribe čini sočnim i mekanim.



Dimljena_riba1

 

Metoda dimljenja je vrlo stara i koristi se kako za konzerviranje hrane, tako i za poboljšanje njenog ukusa. Dimiti se može i cijela riba i filetirana, i svježa i smrznuta. Masnije vrste ribe su posebno pogodne za dimljenje. Među najpopularnijim vrstama su losos (naročito divlji losos), pastrva, skuša i haringa. Haringama se obično ne vade iznutrice prije dimljenja. Za ribu se uglavnom koristi toplo dimljenje. To znači da se riba drži na dimu par sati na temperaturi od 60°C. Vrijeme dimljenja zavisi od vrste i veličine ribe. Moguće je i hladno dimljenje. Tada se riba prvo dobro posoli (suho soljenje ili u salamuri) i onda se nekoliko dana dimi na hladnom dimu na temperaturi od oko 20°C. Ukus dima   dominira kod toplo dimljene ribe, dok hladno dimljena riba zadržava svoj okus i ima vrlo blagu aromu dima. Kod obje metode na miris i boju ribe utječe vrsta drveta koje se koristi za dimljenje. Za dimljenje se, uglavnom, koristi bukva. Grančice se često začine, kako bi se obogatio miris dima, a koriste se različiti začini, kao na primjer, bobice smreka.

Hladan i topal blagdan za nepce

Ako pripremate blagdanski obrok, zakusku za goste, ili osmišljavate zalogajčiće za tulum, dimljena riba vam nudi raznovrsnost, podjednako ukusnu i dekorativnu. Ne zahtjeva puno vremena za pripremu, jer je već termički obrađena, tako da predstavlja idealnu brzu hranu. Može se služiti hladna (na sobnoj temperaturi) ili podgrijana. Ne bi trebala biti ledena, pa  je izvadite iz hladnjaka 20-ak minuta prije posluživanja.

Posebno su zanimljive praline od dimljene ribe, u kojima su riba i ostali sastojci umjetnički složeni.



Napravite različite praline od dimljene ribe


1. Praline od dimljenog lososa i pistacija
2. Dimljena pastrva na hrskavom kruhu
3. Pumpernickel kruh s kremom od pastrve
 

losos_praline

Nježni zalogaji, i hladni i topli


Bilo kao uvod u bogati obrok, kao glavno jelo ili kao užina, dimljena riba kreativnim kuharima nudi mnoge mogućnosti. Ako želite ukrasiti juhu ili ragu, dimljena riba je odličan izbor. Kombinacija dimljene ribe i krumpira - na primjer juha od krumpira, kolačići od krumpira ili punjeni pekarski krumpir, kao i pire, također je izuzetnog okusa. Ova nježna dimljena hrana je podjednako glavni ukus u svježoj salati, kao i u omletu. I, naravno, ovako finu ribu možete poslužiti u komadima, ali i usitnjenu, kao tartar, mus ili umak.

Dimljena_riba2