Domaće praline

Domaće praline

 Fini poklončići

Ova mala remek djela djeluju zaista impresivno sa svojim različitim oblicima i maštovitim ukrasima. Najbolje je to što se zapanjujući efekt može postići jednostavnim receptima i pokretima ruke, jer pravljenje praline nikako ne mora biti komplicirano. Međutim, ono što je potrebno je preciznost, a neophodno je i odvojiti i dovoljno vremena, ako želite da ovi slatkiši budu savršeni. Najzad, veliko je zadovoljstvo kada možete svojim gostima darovati veliki izbor pralina. Širok je izbor sastojaka i oblika pralina. U Francuskoj su prve praline bile orasi ili voće, umočeno u karamel sirup ili čokoladu. Za razliku od njih, čuvene belgijske praline su izvana od tvrde čokolade, dok im je punjenje kremasto, ili čak tekuće. Osmislio ih je Jean Neuhaus, koji je 1912. godine izmislio čokoladne praline kuglice. Da bi se napravile ove kuglice, bilo je potrebno metalne kalupe obložiti tekućom čokoladom, napuniti nakon hlađenja i spojiti listićem čokolade. U SAD se praline uglavnom prave sa mlijekom ili kremom, tako da su mekane i karamelaste.

Bilo da se radi o kuglicama ili hrskavim pralinama, za ove zanosne slatkiše treba koristiti samo najbolje sastojke. Visoko kvalitetni orasi, čokolada s visokim sadržajem kakaa, fini preljev, krema, marcipan i začini čine kvalitetu i okus pralina. U ovo doba se za punjenje pralina koriste okusi kao što su vanilija, cimet, klinčić i muškatni oraščić. Korica narandže, na primjer, daje voćnu notu ovoj slastici. Oni koji vole neobična gastronomska iskustva, kombiniraju čokoladu s paprom ili chillijem. Za praline se mogu koristiti i kava, liker, rum ili druga alkoholna pića.

Savršeni uvjeti za savršene praline

Priprema za pravljenje različitih vrsta pralina, pored sastojaka, podrazumijeva i odgovarajuću premu. Od velike koristi mogu biti: vilica za praline, spiralna vilica i rešetka za hlađenje pralina. Važno je da posuđe koje se koristi, posude, zdjelice, daske i žlice, budu apsolutno čisti i odmašćeni. Samo pod tim uvjetima se praline mogu održati tjednima. Kako bi ste osigurali da ovi slatkiši ispadnu dobro, i temperatura u kuhinji mora biti odgovarajuća. Idealno bi bilo da je 20°C. Svi sastojci za pripremu moraju također biti na sobnoj temperaturi, te se na vrijeme moraju izvaditi iz hladnjaka. Gotove praline ne treba čuvati u hladnjaku, nego ih treba ostaviti na sobnoj temperature da se stvrdnu, i onda ih čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi između 15 i 17 °C. U frižideru bi ovaj fini slatkiš upio vlagu i ubrzo se pokvario.

Domaće praline
JESTE LI ZNALI?

Za ukrašavanje čokoladom, uzmite komad papira za pečenje i
uvijte ga u fišek. Izrežite vrh i dobili ste vrećicu za ukrašavanje.

Dobro temperirana: čokolada

Priprema čokolade ili preljeva također zahtjeva točnu temperaturu. Praline će biti sjajne, divno hrskave i čiste samo ukoliko je preljev dobro temperiran. Stoga je potrebna izuzetna pažnja prilikom rada. Čokolada se prvo izreže na komadiće i onda se topi na pari pri maksimalnoj temperaturi od 40 - 45 °C. Nakon toga se pusti da se ohladi na radnu temperaturu, uz neprekidno miješanje. Radna temperatura ovisi o vrsti čokolade koja se koristi:

Tamna čokolada 32-33 °C
Mliječna čokolada 31-32 °C
Bijela čokolada         30-31 °C

Pojedinačno rađene

Početnik može sam napraviti praline i dati im osobnu notu. Hrskave praline s orasima ili kukuruznim pahuljicama prekrivene temperiranom čokoladom jednostavno se rade i redaju se u hrpice pomoću dvije žlice. Slojevite praline imaju sastojke različitih boja, na primjer tamnu i bijelu čokoladu, i lijepo izgledaju. Krumpiri od marcipana su ukusno uvaljani u visoko kvalitetni kakao, okruglog su oblika i lako se prave. U vašoj kuhinji možete uspješno napraviti čak i fine truffle. Ove ručno rađene praline od smjese za truffle, obložene čokoladom, mogu se dopuniti različitim sastojcima kao što su kakao,  pistacije i orasi. Na ovaj način se sa jednim receptom može napraviti veliki broj privlačnih pralina.


Domaće praline
Hrskave praline
Domaće praline
Slojevite praline
Domaće praline
Krumpiri od marcipana