Duboko smrznuti proizvodi

UŽITAK SVJEŽ KAO ROSA
 

Sve je počelo jednostavnom i učinkovitom eskimskom tehnikom. Za vrijeme ekspedicije na Arktiku početkom 1920-ih američki biolog Clarence Birdseye primijetio je da Aboridžini smrzavaju ribu pri jako niskim temperaturama u najkraćemu mogućem vremenu. Kada bi odmrznuli tu ribu, tjednima ili mjesecima poslije, bila bi potpuno svježa. Već 1924. godine dosjetljivi je znanstvenik prvi na svijetu razvio tehniku brzoga smrzavanja hrane. To ga je učinilo milijunašem i označilo početak širenja duboko smrznutih proizvoda diljem svijeta.

 

Učinkovita tehnika brzoga smrzavanja

Tehnologija brzoga smrzavanja proizvoda strahovito se razvila u gotovo 100 godina, ali princip je ostao isti: samo učinkovitim dubokim smrzavanjem proizvodi mogu ostati svježi i hranjivi. Tako se pri industrijskomu dubokom smrzavanju proizvodi mogu brzo zamrznuti pri temperaturi od -40°C. Tekućina iz hrane zamrzne se i pretvori u sićušne kristale leda, a osjetljive stanične stijenke ostaju neoštećene. Tako se u potpunosti čuvaju vitamini, okus i boja hrane – bez upotrebe ikakvih konzervansa. Pri sporom smrzavanju hrane u zamrzivaču, s druge pak strane, stvaraju se veći kristali leda koji uništavaju strukturu stanice, narušavajući kvalitetu, hranjivi sadržaj i okus.

Pri suvremenome brzom smrzavanju hrana se smrzava pri temperaturi -40°C za 4 do 20 minuta.

Potpuno očuvana svježina hrane

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, ništa ne može nadmašiti svježinu i hranjivi sadržaj duboko smrznutih proizvoda. Jer, „svježoj“ hrani treba barem nekoliko dana da stigne do prodavaonica nakon branja u polju ili ribolova. Dok hrana putuje, gube se hranjive tvari i okus, posebice kada je riječ o povrću. Znanstvena istraživanja, posebice ona provedena u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, pokazuju prednosti zamrznute hrane: tako, primjerice, zelene mahune nakon tjedna boravka u hladnjaku (pri +4°C) zadrže tek 40 % sadržaja vitamina C koji su imale prije stavljanja u hladnjak. Duboko smrznute mahune, s druge strane, nakon godine boravka pri temperaturi od -18°C zadrže 80 %, a grašak čak nevjerojatnih 94 % vitamina C.


smrznuto
Razlog za ovakvo vodstvo u kvaliteti leži u brzoj obradi: kada je riječ o povrću, od branja do smrzavanja prođe tek dva do tri sata. Ravno iz polja povrće se blanšira i smrzava. Jednako je
i s ribom: smrzava je se odmah po ulovu. Tako se jamči maksimalna svježina i sigurnost hrane za konzumiranje. Kako bi se prednosti duboko smrznutih proizvoda vidjele i u praksi, na tanjuru, presudan je čimbenik stalna tempratura od -18°C, jer pri takvoj temperaturi prestaju sve stanične aktivnosti. Jedino ako se uvijek pridržavamo toga, osiguravamo potpunu kvalitetu hrane. Tad zamrznutoj hrani ne mogu naštetiti ni bakterije. Stoga zamrznutu hranu nakon kupnje treba prenositi iz zamrzivača u odgovarajućim kontejnerima i brzo je staviti u svoju hladnjaču ili zamrzivač.

Dobro izolirane kutije Horeca Select zadržavaju sve prednosti duboko smrznutih proizvoda dok ih nosite iz prodavaonice do kuhinje.

Odmrzavanje, ali na ispravan način – ili ne uopće?

Upotreba duboko smrznutih proizvoda uključuje i ispravno odmrzavanje – inače će sav trud oko postizanja najbolje kvalitete propasti. Dobra vijest: mnogi proizvodi mogu se kuhati ravno iz zamrzivača i uopće ih se ne mora odmrzavati. Grašak, mahune itd., bolji su ako ravno iz hladnjaka idu u lonac i ako se kuhaju što kraće i na što većoj temperaturi. Tako se čuva većina hranjivih sastojaka i za vrijeme pripreme. Voće se može obrađivati nakon kraćeg odmrzavanja, ako je pasirano ili blanširano. Inače možete pustiti voće da se samo odmrzne. Osnovno je pravilo uvijek: za potpuno ili djelomično odmrzavanje ambalažu s voća treba odstraniti.
smrznuto1
smrznuto2
Potrebna je posebna pažnja i visoka razina higijene kad se odmrzava meso, riba i posebice perad. Veće komade uvijek treba odmrzavati u hladnjaku jer pri sobnoj temperaturi može u vrlo kratkom vremenu ući bakterija u proizvode. Također, važno je ovo: da meso i riba ne bi došli u dodir s vodom od odmrzavanja, treba ih staviti u posudu s rešetkom tako da se voda slije. Zatim je važno izlijeti vodu i dobro očistiti sve površine koje su bile u dodiru s tom vodom. I same proizvode potrebno je isprati pod slavinom, a zatim obraditi što je brže moguće kako bi se očuvala njihova kvaliteta.
Duboko smrznuti proizvodi uvijek su dostupni tako da se mogu pripremati bez obzira na godišnje doba. Bilo da je riječ o egzotičnom voću, grašku ili gljivama, sve je dostupno, pa se ovi kvalitetni proizvodi se mogu pripremati po želji ili potrebi. A i lako je rukovati duboko smrznutim proizvodima; dosta vrsta povrća već je narezano, čak i tehnikama julienne i brunoise. Time štedite vrijeme. Nadalje, duboko smrznuto povrće obično se kraće kuha – jer je prije smrzavanja blanširano. A praktična ambalaža omogućuje da odvojite onu količinu koja vam je potrebna, tako da se ništa ne mora baciti. Uz fleksibilnost i mogućnost raspodjele hrane, kuharima se svakodnevni rad olakšava i time što duboko smrznuti proizvodi imaju dug rok trajanja i smanjuju troškove. Hrana se može čuvati mjesecima a da ne izgubi na svojoj kvaliteti; bitan je rok upotrebe označen na pakiranju.

smrznuto3