Fingerfood

hero-fingerfood
Najbolji fingerfood recepti na jednom mjestu donose izvrsne ideje za Vaš stol - bilo da je riječ o novogodišnjoj noći, privatnoj ili poslovnoj zabavi. Fingerfood hrana izvrsna je za švedski stol - jednostavna za posluživanje, a donosi bogatstvo okusa u malom zalogaju.

Pečeni krumpir s kozicama i ciklom

Sastojci

  • 6 srednje velikih krumpira
  • 300 g milerama
  • 1,5 žlica soka od limuna
  • 1,5 žlica sjeckanog vlasca
  • 6 žlica sjeckane cikle
  • 18 prethodno kuhanih kozica
kozice

Priprema

Krumpir operite, prebrišite ga da bude suh i omotajte u komad aluminijske folije koju ste prethodno premazali uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 200 °C (gornji i donji grijači) oko 45-50 minuta. Drvenim štapićima provjerite je li pečen. Uklonite foliju.
Pomiješajte mileram sa sokom od limuna u glatku smjesu i dodajte sol, papar i vlasac. Narežite krumpire na ploške, na svaku stavite žlicu milerama i posipajte nasjeckanom ciklom. Na kraju na to stavite kozice i posipajte svježim krešom.



Sushi s krastavcem i kavijarom od lososa

Sastojci

  • 2 krastavca salatara
  • 200 g riže za sushi
  • 3 žlice rižinog octa
  • 1 žlica mirina
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 50 g kavijara od lososa
  • kreša

Priprema

Stavite rižu u cjedilo i ispirite je pod tekućom hladnom vodom tako dugo dok voda ne postane bistra. Ostavite da se dobro ocijedi. Zakuhajte rižu u 300-400 ml vode te je potom ostavite na slaboj vatri da krčka pod poklopljenim poklopcem oko 15 minuta. Maknite sa štednjaka i ostavite sa strane. Rižin ocat zajedno s mirinom, šećerom i soli lagano zagrijte u manjoj zdjeli kako bi se sol i šećer otopili. Mlaku rižu začinite mješavinom i ostavite da se u potpunosti ohladi.

U međuvremenu ogulite krastavac, prepolovite ga po dužini i izvadite koštice. Narežite na komade dužine oko 4 cm. Od riže oblikujte duguljaste loptice kojima nadjenite narezane komade krastavca. Na to stavite kavijar od lososa i začinite svježom krešom.
 

tikvice

Pikantan umak od kozjeg sira s povrćem

Sastojci

  • 300 g svježeg kozjeg sira
  • 225 g svježeg sira
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 1,5 žlice soka od limuna
  • po 1/2 žličice sušenog ružmarina i timijana
  • 1/2 žličice paprike u prahu
  • 9 koktel rajčica
  • 5 rotkvica
  • 1 veliki lisnati celer
  • bosiljak
  • 3 žlice prženih pinjola
  • sol i papar

muss

Priprema

Svježi kozji sir, svježi sir i kiselo vrhnje pomiješajte sa sokom od limuna u glatku smjesu. Dodajte sušeno začinsko bilje i začinite paprikom u prahu, soli i paprom. Punite u male čaše.
Koktel rajčice i rotkvice razrežite na četiri dijela i raspodijelite po čašama. Sitno nasjeckajte celer i luk i posipajte preko toga. Na kraju ukrasite s nekoliko listova bosiljka. Posipajte prženim pinjolima.                    


Ružice od pečene govedine u košarici od parmezana

Sastojci

  • 600 g ribanog parmezana
  • 225 g miješane zelene salate
  • 12 ploški pečene govedine
  • 15 koktel rajčica
  • 3 crvena luka
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • 1 mali luk
  • 2 grančice peršina
  • 25 g kiselih krastavaca
  • 200 g majoneze
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/2 žličice blage gorušnice
  • sol i papar

Priprema

Za tartar umak sitno nasjeckajte jaje, mali luk, peršin i kisele krastavce. S majonezom, sokom od limuna i gorušicom pomiješajte u glatku smjesu. Umak začinite sa soli i paprom i stavite na hladno.  
Gotove košarice od parmezana punite opranom i osušenom zelenom salatom. Po dvije ploške pečene govedine složite u obliku ružice u svaku košaricu. Koktel rajčice prepolovite, a crveni luk narežite na sitne ploškice te sve raspodijelite po košaricama. Na kraju ukrasite tartar umakom i poslužite.             

roast-beef

Nemojte zaboraviti šampanjac

Čaša šampanjca i mali kasni zalogaji, kreativno pripremljeni i elegantno servirani, predstavljaju fantastičan način da nova godina ukusno započne! Donosimo vam ideje i savjete kako učiniti gozbu za oči i nepce na kraju stare i početku nove godine.

Saznajte više o posluživanju najsvečanijeg pića ovdje.