Guska

hero-guska
Ljubitelji dobre hrane nestrpljivo čekaju zimske dane, jer dolaskom hladnijeg vremena počinje sezona peradarskih pečenja. Guska je visoko na popisu takvih namirnica. Pečenje dodaje osebujnost guščijem tamnom mesu specifičnog ukusa. Kao i pačetina, i ovo meso koje se priprema za svečane prilike te ima karakterističan sloj potkožne masti. Guska je zapravo najmasnija vrsta peradi – ona sigurno nije mali zalogaj, ali je definitivno izuzetno ukusan obrok.

Guske su spremne za pripremu kada su stare između pet mjeseci i godinu dana. Najviše se uzgajaju u Centralnoj i Istočnoj Europi. Poljaci i Mađari ih proizvode velikim količinama. Tijekom tova jedu mnogo više hrane nego ostala perad i samim time su zahtjevnije za uzgoj  dok ne dostignu težinu za klanje. Intenzivno tovljene guske nakon 15 tjedana imaju 4,5 - 5,5 kg. Guskama koje slobodno kljucaju potrebno je duplo više vremena da dostignu ovu težinu.

Guske se mogu kupiti i svježe i smrznute, različitih veličina i težine. Važno je imati na umu da mlade guske imaju veoma mekano meso, ali da imaju veoma malo mesa na prsima. Prilikom pripreme mlade guske treba voditi računa da se meso ne presuši tijekom pečenja. Za sočno pečenje se najčešće koriste mlade guske između 4 i 6 kg mase.

Dostupne guske

  Starost
Masa (guska očišćena, spremna za pečenje)
Mlada tovna guska Oko 5 mjeseci
3-4 kg
Mlada guska Do 9 mjeseci 4-6 kg
Guska Do 12 mjeseci
> 6 kg

Kvaliteta i svježina guske

Kvalitetna guska ima blijedu, cjelovitu kožu bez ostataka perja, modrica i oštećenja. Podjednako važni parametri kvalitete su potkožna mast i mesnata izbočena prsa. Guske se, kao i ostala perad moraju držati u čistom posuđu i pripremiti u što svježijem stanju. Uvijek poštujte podatke o roku trajanja i načinu čuvanja proizvoda. Najbolje mesto za odmrzavanje smrznute guske je hladnjak. Izvadite gusku iz ambalaže, stavite je u posudu koju ćete u hladnjaku postaviti tako da tekućina koju guska otpušta ne dolazi u kontakt s njenim mesom. Posudu prekrijte plastičnom folijom i držite je u frižideru dok se guska ne otopi. Gusku ne treba odmrzavati  u mikrovalnoj, jer će joj se meso isušiti.

Bogatstvo okusa

Onaj poseban „šmek“ koji guska ima kad se peče u komadu dolazi naravno od punjenja. U mnogim zemljama, od Francuske, preko Njemačke do Istočno Europskih zemalja, guska se tradicionalno puni jabukama, kestenjem, gljivama, orasima, kruhom, crvenim lukom i začinskim biljem, koji pečenje čine sočnim i mirisnim. Sušeno voće, dimljena slanina, iznutrice, mljeveno meso, buča, pa čak i tijesto za knedle su fantastičan izvor okusa koji se kasnije serviraju kao prilog. Klasični začin za pečenu gusku je crni pelin, često pomiješan sa mažuranom, od čega je pečenje ukusnije i lakše se probavlja. Podrazumijeva se da kuhari koji su skloni eksperimentiranju uvijek mogu pečenoj guski dodati mediteransku ili orijentalnu notu dodavanjem drugih aromatičnih sastojaka kao što su sušena rajčica, smokve ili datule.