Jaja Benedikt

Jaja Benedikt

OMILJENI DORUČAK

Jaja spadaju u one namirnice koje se uvijek drže u zalihama, a jela s jajima su najpopularnija jela za mnoge prilike, između ostalog i zato jer se brzo pripremaju. Pržena jaja, kajgana, omlet, frijata, ili jaja Benedikt: posebno kada želite da napravite zasitan doručak ili ukusnu užinu – ovaj klasik je uvijek dobar izbor.

Jaja Benedikt su posebno popularna u zemlji podrijetla, SAD, ali i u Velikoj Britaniji. Ona se također nalaze na meniju gotovo svakog hotela širom svijeta, čime su postala najpoznatije jelo za doručak. Razne su anegdote o tome kako je nastalo ovo jelo. Ono što je sigurno je da je ono prvi put posluženo u jednom hotelu u New York-u krajem 19. stoljeća, a nose ime gosta za kojeg su napravljena.

Poziv kreativnim kuharima

Recept nije nimalo težak: poširano jaje sa listom šunke ili pancete postavljeno na polovicu engleskog peciva i preliveno sa malo Holandez umaka. Kreativni kuhari su tijekom desetljeća osmislili nebrojene varijacije ovog prvobitnog recepta. Evo tek tri primjera: kod vegeterijanske verzije, jaja Florentin, šunku je zamijenio špinat. U Kanadi ne koriste šunku, već poširano jaje dopune lososom, i ova otmjena varijanta se zove jaja Rojal. A u Latinskoj Americi se ‘’huevos Benedictinos’’ servira s avokadom i šalšom, tipičnim prilozima ovog podneblja.

Potrebno je biti spretan

U svim varijantama, osnova je poširano jaje. Poširanje je sporo kuhanje u vrućoj, ali nikako ključaloj vodi; ovo je posebno nježna metoda pripreme mnogih namirnica, između ostalog i ribe i mesa. Međutim, dok se druge namirnice tijekom poširanja jednostavno spuste u vodu temperature 80 °C, za poširanje jaja je ipak potrebno biti i spretan. Trik je u tome da se bjelanjak tijekom poširanja omota oko žutanjka. Rezultat po čvrstoći liči na meko kuhano jaje: čvrsti bjelanjak i meki žutanjak koje iscuri čim se presječe – jednostavno savršeno!

Savjeti za čuvanje jaja

Jaja su izrazito osetljiva namirnica i pripremaju se isključivo kad su potpuno svježa. Upravo je stoga propisno čuvanje od vitalnog značaja.
  • Jaja se mogu držati van hladnjaka do 3 tjedna od dana kad su se izlegla. Međutim, bolje je da ih odmah nakon kupovine stavite u hladnjak, za svaki slučaj. Tu će se održati četiri tjedna.
  • Jaja se čuvaju sa šiljatim krajem okrenutim na dole. Tako će žutanjak ostati u sredini jajeta i neće pasti na dno.
  • Jaja veoma brzo upijaju mirise i zato ih ne smijete držati blizu namirnica koje imaju jak miris, kao što je, na primjer, sir.
  • Ako niste sigurni da li je jaje još uvijek dobro, postoji brz i lak način da to provjerite: stavite jaje u čašu vode – najbolje je ako ostane na dnu čaše. Ako se uspravi, nije više super svježe, ali se i dalje može jesti (i to kuhano, nikako se ne smije jesti sirovo). Ako ispliva na površinu, imate pokvareno jaje i morate ga baciti. Kada se jaje slomi, lakše je vidjeti koliko je svježe: žutanjak bi trebalo da bude lijepo okrugao i pun; ako je upao i ako je ravan, najbolji dani su mu prošli.
Jaja Benedikt