Kupine

KUPINE – SOČNE CRNE LJEPOTICE

Ubrane kad su u punom sjaju u ovo doba godine, izgledaju senzacionalno. Tamno modro crnilo svježih kupina ljubitelje hrane oduševljava. Posebno kada su u kontrastu s laganim kremama, jogurtom, pa čak i mesom, kupine se koriste za stvaranje odličnih kreativnih jela koja obećavaju intenzivna okusna iskustva.


glavna-kupina

One su čisti voćni užitak – ali samo kad su potpuno zrele i prekrasno tamne i sočne. Međutim, kupine zahtijevaju razmjerno dugo razdoblje zrenja, deset do dvanaest tjedana. S obzirom da ne nastavljaju sa zriobom nakon branja, posebno je važno ubrati ih u pravom trenutku. Osim toga, treba ih pobrati brzo, jer sav sjaj ove bobice nestaje u vrlo kratkom vremenu. Zbog toga ih je važno uvijek kupovati svježe i zatim ih brzo preraditi. Čak i ako su u hladnjaku, kupine će se održati jedva dva dana. Bobice tog osjetljivog voća uvijek treba smjestiti jednu pored druge, a ne jednu na drugu, jer u takvom slučaju počinju pljesniviti, i to posebno brzo ako su zgnječene. Kod zamrzavanja, smjestite bobice jednu pored druge i tek kad su zamrznute stavite ih u vrećicu za zamrzivač, ili u odgovarajuću posudu.

S nježnim bobicama također treba pažljivo postupati i dok se peru. Kupine je najbolje brzo oprati u posudi ispunjenoj vodom, a pod tekućom vodom lako dolazi do oštećenja.


Savjet: čaške i peteljke uklanjajte tek poslije pranja, u suprotnom bobice bi mogle apsorbirati previše vode i postati neukusne.Zdrave penjačice

Kupine se uzgajaju tek 100 godina, iako su se plodovi zajedno s listovima, koristili u medicini još prije 2000 godina. Vjeruje se da potječu iz Euroazije i Sjeverne Amerike, a danas dobro uspijevaju u svim umjerenim klimatskim zonama. Rastu na povijušama koje mogu dostići visinu i do tri metra. Kako sve bobice ne dozrijevaju u isto vrijeme, na istoj grani možemo pronaći zajedno zrele tamne i nezrele crvene i zelene bobice. Kao i maline, kupine imaju jagodičaste plodove, što znači da se svaka bobica sastoji od mnogo manjih bobica sa sjemenkom. Međutim, dok je kupina čvrsto spojena s čaškom, peteljkom i granom, malina se u branju lako odvaja od čaške. Bogata tamna boja kupine nije samo ugodna za oko, ona tom voću daje i protubakterijska i protuupalna svojstva. Zahvaljujući visokom koncentraciji vitamina C i karotena, kupina također jača imunološki sustav.

Sveobuhvatne – od slatkog do krepkog okusa

U ljetnoj kuhinji ove elegantne bobice posebno obogaćuju najrazličitije vrste jela – od slatkih deserta do vrućih i hladnih slanih jela. One su obvezne u ljetnim voćnim salatama, i savršene na voćnim i čajnim kolačićima, kao i u slatkim složencima, desertima od sirnog i lisnatog tijesta. Sladoled od kupina, kao i elegantna varijanta, fini šerbet, osvježavajući su i odlikuje ih intenzivna boja. U voćnim pićima, kao što su kašasti sokovi i frapei, ove su bobice bitne, kao i u žitnim pahuljicama i klasičnom kompotu od crvenih bobica. Oni koji spravljaju želee, džemove, voćna vina ili likere produžuju zadovoljstva koja im pruža ovo slatko voće.

Slana jela obogaćena su voćnim okusom, kao i dekorativnim izgledom ovih bobica. Sirovom povrću ili salatama s tjesteninom daruju posebne note, a također se dobro usklađuju s piletinom i divljači. Zašto ne osvježiti ljetni sendvič od piletine s pokojom tamnom ukusnom bobicom! Fini dodatak u dobroj kuhinji je i domaći ocat od kupina, a koji umacima i marinadama daje voćne arome, a dobro se slaže i s, primjerice, pikantnim sirevima.

kupina-n1
kupina-n2