Ledena kava

HLADNA LJETNA LJUBAV

Kava ljeti može biti i ledeno osvježenje. S kockicama leda, mlijekom, sladoledom, hladno pripremljena ili kuhana – svaka verzija je vrlo zavodljiva.


ledena
Poznata kombinacija duboke smeđe boje kave i kremaste bjeline, magičan je susret zrnaca kave s mlijekom i/ili vrhnjem. U Njemačkoj i Austriji, uz kavu, sladoled od vanilije očekivani je dodatak ledenoj kavi. U Vijetnamu se pije jaka kava sa zašećerenim ugušćenim mlijekom i ledom, dok na Tajlandu u kavu dodaju ledenu kremu od kave, šećera i začina prije nego je rashlade i posluže s kockicama leda.

Neke mješavine, kao što je Indijska ledena kava, napravljena je od kave i ledeno hladnog mlijeka, a miksa se u blenderu. U Grčkoj je poznat frape od instant kave sa šećerom i vodom. Talijani pripremaju kombinaciju espressa, šećera i kockica leda u mikseru za koktele kako bi poslužili poznati hladni Caffe Shakerato ili Caffe Freddo od produženog espresa zaslađenog šećernim sirupom. Ovi hladni specijaliteti mogu se poboljšati dodavanjem sirupa, začina ili alkoholnih pića, kao što su Amareto ili Grappa.

Američka tradicionalna ledena kava, priprema se od hladno mljevene kave, vrlo rijetko od rashlađene kave koja je prethodno skuhana. Grubo mljevena kava 12 sati moći se u hladnoj vodi. Ovako pripremljen koncentrat sadrži 70% manje kiselina i gorkih supstanci u usporedbi s kuhanom kavom.

Kava, mlijeko, sladoled ili led čine osnovu različitih specijaliteta ledene kave, a dodavanjem posebnih sastojaka postižu se mnoge varijacije. Okus ledene kave naglasite sirupom, likerom (Bailey's ili Amareto), voćnim likerom (npr. od trešnje), začinima poput cimeta, vanilije ili anisa koji se vrlo dobro slažu s kavom, te nadodajte ribanu čokoladu, sjeckane bademe ili orahe.
Neka bude prozirno
Kako bi pravilno poslužili ledenu kavu, potrebni su vam osim dobrih recepata i oko za dekoriranje te upečatljive prozirne čaše u kojima ćete servirati ljetno piće, iako ledeni napitci će sami po sebi zadovoljiti goste kad ih poslužuju šarmantni konobari.


Postoji širok izbor staklenih čaša koje se koriste za različito serviranje ovih specijaliteta, ovisno o receptu, količini i stilu serviranja. Visoke, niske, uske ili široke čaše, napravljene od tankog ili rustikalnog debelog stakla, sa ili bez ručke – svaki tip čaše nadodat će šarmu i osobnosti posluženoj ledenoj kavi. Kada želite poslužiti ledenu kavu s mnogo mlijeka, sladoleda ili drugih dodataka, odaberite odgovarajuću čašu.

Klasičan način serviranja je u uskim, visokim čašama, uz čašu ide dugačka žlica za šlag i sladoled, a često i slamka. Ledenu kavu u nekoliko raznobojnih slojeva također je najbolje poslužiti u visokim čašama. Ukoliko će sladoled biti dodatno ukrašen, najbolja je šira čaša, slična čašama za kupove sladoleda i posluživanje s malom žličicom. Staklenke za zimnicu također mogu poslužiti za vintage doživljaj serviranja ledene kave. Poslužite ih s poklopcima i prepustiti otkriće tajnih sastojaka gostu.
ledena1