Ljetna vina

LJETNO VINO – LAKOĆA U ČAŠI

Piti lagano, dobro rashlađeno vino pod mediteranskim suncem – to je suština ugodnog ljeta za mnoge gurmane koji uživaju spajajući različite okuse hrane i pića. Portugal doprinosi tom užitku cijelim nizom mladenački voćnih vina. Posebno su to mlada bijela i rosé vina s niskim sadržajem alkohola pa svježe ljetne arome tih vina još više dolaze do izražaja što doprinosi njihovoj magičnosti.


vino
Kao zemlja s jedinstvenom raznolikošću autohtonih sorti vinove loze i s vinima koja su toliko različita po svojim osobinama, Portugal pruža mnogo zadovoljstva ljubiteljima finih aroma. Raspon kvalitete kreće se od jednostavnih stolnih vina (vinho de mesa) do regionalnih vina (vinho regional) – što odgovara francuskom nazivu vins de pays – do vina određenog vinogorja (IPR - Indicação de Proveniencia Regu¬lamentada) i vina najviše razine kvalitete s oznakom DOC (Denominação de Origem Controlada, odgovara francuskom nazivu AOC), što označava kontrolirano geografsko porijeklo. Vrlo bogata vina, s visokim sadržajem tanina, uglavnom dolaze iz unutrašnjosti zemlje i toplih južnih područja, dok se u sjevernim vinogorjima proizvode lagana, svježa vina idealna za ljeto.

Vinho verde – bijela vina stvorena za ljeto

Izbor vina za ljetne dane je širok – ali vinho verde se izborilo da se o njemu najviše govori. To „zeleno vino“ (što znači „mlado vino“) postalo je sinonim za ugodno lagana, pitka ljetna vina. Odmah iza porta, to je portugalsko vino koje se najviše izvozi, a ističe se svojom mladenačkom svježinom, niskim sadržajem alkohola i voćnom kiselošću. Cijela istoimena regija, Vinho Verde, nalazi se u prohladnom, brdovitom i izuzetno kišnom sjeverozapadnom Portugalu. Loureiro je tamošnja najpopularnija i najčešće uzgajana sorta vinove loze. Ne smetaju joj ni niske temperature, niti česte kiše. U tom su vinu manje upečatljive voćne note, ali to nadoknađuje aromama koje podsjećaju na začinske trave i mirodije, kao i mirisima lovora i muškatnog oraščića. Često se miješa s grožđem sorte Trajadura, ili se proizvodi vino iz samo te jedne sorte grožđa.

U najkvalitetnije portugalske sorte grožđa za proizvodnju bijelih vina ubraja se i Alvarinho, koji ujedno predstavlja i glavnu sortu grožđa za proizvodnju vinho verde. Na području Vinho Verde-a, ova sorta uspijeva na području općine Monção. Vina koja nastaju iz tog grožđa su suha, elegantna i kisela, ali također i mineralna, te ih karakteriziraju voćne arome, kao što je jabuka, breskva i cvijeće. Vina od grožđa Alvarinho iz Monção-a imaju izraženije note kore limuna i više filigransku strukturu u odnosu na vina iz toplijeg Melgaço-a. Ta vina sadrže više tropskih voćnih nota, imaju snažnije tijelo i lagano mirodijski se tope u ustima. Vinho verde se uvijek treba konzumirati dok je mlado uz, primjerice, salate, plodove mora i ribu, pa čak i s azijskim specijalitetima.

Bijela vina ogrijana suncem

Iz toplijih portugalskih regija, s posebno velikim brojem sunčanih sati, dolaze bogatija bijela vina s većim sadržajem alkohola – na primjer, intenzivno mineralna vina iz doline Douro i meka vina punog tijela iz regije Alentejo. Tamo najbolje uspijeva sorta vinove loze Antão Vaz, ujedno jedna od najboljih koje Portugal ima. Ističe se svojim tropskim voćnim aromama, mirodijskim i mineralnim notama i karakterom punog tijela. Antão Vaz fermentira u drvenim bačvama i popularan je na području pokrajine Alentejo kao partner za vrhunske mješavine vina koja dobro stare, često u kombinaciji s kiselijom sortom grožđa Arinto.
Rosé - lagana blaga vina
Kao i bijela vina, grožđa iz kojih se proizvode rosé vina u hladnijim područjima razvijaju se u ugodno lagana vina. U samom Portugalu, vina Rosados posebno su popularna na obali; a to su također i vina koja se uglavnom izvoze. Ova strukturirana, voćna i mineralna vina proizvode se iz grožđa sorte vinove loze Tinta Amarela, primjerice, na škriljastim tlima doline Douro. Tamo, uz tankove od nehrđajućeg čelika, vinari sve više ponovno koriste i hrastove bačve za dozrijevanje rosé vina. Na području Dão proizvodi se Rosados iz grožđa sorti vinove loze Touriga Nacional, Alfrocheiro ili čak Cabernet Sauvignon. Ta su vina u bocama losos-ružičaste boje s aromama trešnje, zrelog šumskog voća i mediteranskih začina. Imaju srednje tijelo i lagano mirodijski završni okus. Vina Rosados su stoga savršena pratnja za umjereno začinjena jela, salate i specijalitete od povrća.

 

  • Insolito – ekskluzivno METRO Vino godine 2014
 
vino-2