Ljute paprike - Chilli

chilli-1
Još prije 9000 godina Meksikanci su koristili chilli za začinjavanje svojih jela. Ova biljka je prvi put došla u Europa sa Christopher Columbom.  Chilli paprike su još uvijek najznačajnije obilježje latinoameričke kuhinje.

Ipak, jedno od najljućih tradicionalnih chilli jela dolazi iz Indije i veoma je popularno i u ostalim dijelovima svijeta. U  Velikoj Britaniji je to vindaloo od svinjetine, peradi i janjetine marinirane u vinu i začinima. Također veoma poznate po svojim ljutim jelima su Tajlandske i Zapadno Kineske kuhinje. Ljute paprike su jedan od neizostavnih sastojaka Afričke hrane.  U Europi se tradicionalno jede manje ljuta hrana,  ali se chilli nalazi na primjer u Italijanskim špagetima all’arrabbiata. Također sve više postaju popularna slatka jela sa chilli paprikom kao sastojkom – čokolada sa chilli paprikom je favorit ljubitelja hrane.

U svijetu postoji preko 200 vrsta chilli paprika. Boja, oblik i veličina nisu pokazatelji okusa ili ljutine. Dok je, na primjer, duga, tanka, tamno crvena Red Hot sorta sa Tajlanda iznimno ljuta, izgledom veoma slični peperoncini iz Italije su veoma blagog, manje ljutog okusa. Najljuće sorte se koriste fino isjeckane i u vrlo malim količinama u kulinarstvu; srednje ljute se mogu pripremati punjene, na primjer, sa svježim sirom, ili se poslužuju cijele.

Svoju ljutinu chilli duguje tvari poznatoj pod nazivom kapsaicin. Koncentriran je posebice u sjemenkama i posteljici unutar paprike. Iz tog razloga, kuhari moraju ukloniti ove dijelove chillija, ako žele da jelo ne bude preljuto. Obzirom da kapsaicin uzrokuje iritaciju kože, moraju se nositi kuhinjske rukavice. Inače se treba voditi računa da se ruke temeljito peru i da se izbjegava kontakt sa očima i sluznicom.
Ako se čuva na suhom i hladnom mjestu, moći će se koristiti i nekoliko tjedna. Chilli u prahu semože koristiti i do dvije godine.
Da biste chilli mogli što duže koristiti, konzervirajte ga sušenjem. To napravite tako da paprike nanižete na kuhinjski konac. Ostavite ih da se suše u provjetrenoj prostoriji.
Želite li napraviti aromatično chilli ulje sa vrlo malo truda i troškova, stavite chilli papriku u staklenu bocu i prelijte maslinovim uljem,  dok se boca ne napuni. Nakon četiri tjedna ulje će u potpunosti preuzeti aromu i spremno je za korištenje – na primjer, za poboljšanje ukusa juha ili umaka, kao i za jela sa mesom, tjesteninom, povrćem ili ribom. Dok radite rezance ili nudle, možete ih začiniti sa  par  kapi chilli ulja.

Kako smanjiti ljutinu

chilli-2
chilli-5

Sušenje

chilli-3
chilli-6

Ulje

chilli-4
Ako ste dodatkom previše chillija preljutili jelo, ljutinu možete smanjiti dodatkom neutralnih sastojama: više pasirane rajčice u umak za tjesteninu, više kokosovog mlijeka u Azijska jela, itd. Kad se slaže sa okusom jela, malo šećera će pomoći.

Ljutina chillija se danas uglavnom mjeri na skali od 0 do 10. Paprika babura ima vrijednost ljutine 0; Habanero, koja se naviše koristi za umake, ima vrijednost 10. Između ove dvije sorte, nalazi se Jalapeno, čija je razina ljutine na skali 5.

chilli-table
Ljutina chillija se može mjeriti i Scoville skalom (nazvana po američkom farmakologu Wilbur L. Scoville). Iskazuje se Scoville jedinicama, a označava količinu kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici. Obična paprika i na ovoj skali ima ljutinu 0, dok jedna od najljućih paprika na svijetu, Bhut Jolokia, ima preko 1.000.000 jedinica. Međutim, svi podaci o razini ljutine su samo približne vrijednosti, jer stvarna ljutina chilli paprika zavisi od mnogo faktora, kao što su svijetlost, zemljište i vrijeme berbe, tako da na istoj stabljici možete naći papričice različitog stupnja ljutine.

Chilli pikantni umak
najbori


IZ NAŠE TRENUTNE PONUDE IZDVAJAMO:

paprike1
JALAPENO PAPRIKA ZELENA 100g

Metro šifra: 180906

paprike2
CHILLI PAPRIKE ZELENA 250g
Metro šifra: 183314

CHILLI PAPRIKE CRVENE 100g
Metro šifra: 180903

CHILLI PAPRIKA ŽUTA 250g
Metro šifra: 183311

paprike3
HABANERO PAPRIKA ŽUTA 100g
Metro šifra: 180904

HABANERO PAPRIKA CRVENA 100g
Metro šifra: 180904