Marelice

Okruglasta baršunasta marelica među najpopularnijim je voćem koje dozrijeva ljeti. U Austriji je zovu „marillen“ i upravo je ona ta koja daje svježu voćnu notu mnogim specijalitetima alpskih krajeva.


naslovnica_marelica1

Marelica, za koju se vjeruje da potječe iz Kine, Indije ili Armenije, raste na niskim stablima okruglaste krošnje. Odakle god da potječe, ovo voće koje se uzgajalo već dobrih 2000 godina prije naše ere, oduvijek je bilo vrlo cijenjeno zbog svojeg ugodnog okusa.

Vrlo je jednostavna za obradu. Ako je prerežemo duž spojnog ruba, koštica se vrlo lako odvaja od mesnatog dijela. U potpunosti otkriva svoj kulinarski šarm samo kad je svježa i u najboljem stupnju zrelosti. Tada ima intenzivnu aromu, a kora joj je prekrasno glatka. Međutim, marelice nisu pogodne za skladištenje, jer ne nastavljaju sa zriobom nakon branja, te se stoga beru tek kad su potpuno zrele, a zatim se moraju brzo preraditi.

U suprotnom, to osjetljivo voće ubrzo postaje gnjecavo i poprima brašnasti okus. Alternativno, marelice se mogu zamrznuti. U tom slučaju prvo im treba ukloniti koštice.

Suncem ogrijane i žarko željene 

Budući da marelice vole vruće predjele, uglavnom se uzgajaju u sredozemnim područjima. Međutim, idealni uvjeti za njihov uzgoj mogu se pronaći i sjevernije, tako se marelice u Austriji ne samo prerađuju već i uzgajaju, i to u velikim količinama. Regija Wachau smještena u Donjoj Austriji posebno se diči svojim aromatičnim „marillen“. U uskoj dunavskoj dolini zapadno od Beča velike su razlike u dnevnim i noćnim temperaturama. Takva posebna klima i blizina rijeke, između ostalog, kao i visoka razina šećera i omjer kiselosti daju ovom voću sa zaštićenim geografskim porijeklom „Wachauer Qualitätsmarillen“ (Kvalitetne marelice iz Wachau-a) poseban okus i aromu.
Mnogi klasični predstavnici austrijske kuhinje, slavne po svojim desertima i slasticama, bili bi nezamislivi bez marelica. Pekmez od marelica, primjerice, bitan je sastojak recepta slavne Sacher torte, a također je popularan nadjev za punjenje krafni. Pekmez od marelice za Kaiserschmarrn, odnosno Carski drobljenac, prava je poslastica, a izbor kolača s marelicama je ogroman, dok su ljubitelji alkoholnih pića ludi za bistrom rakijom ili aromatičnim likerom od marelica.

Prave zvijezde austrijske i češke kuhinje su slasne okruglice Marillenknödel (okruglice od marelica), koje su kod nas najsličnije domaćim knedlama. Komadići voća umetnuti su u sirno tijesto prekriveno krušnim mrvicama zaprženim na maslacu. Poslužene vruće s malo šećera u prahu, maslacem ili makovim sjemenkama, jednostavno su božanstvene! Marelice koje se koriste za Wiener Wäschermädeln (Bečke pralje) mariniraju se u likeru, pune marcipanom, moče u tijesto za prženje i na kraju prže u masnoći. I kao što je to tipično za austrijske slastice, nisu baš niskokalorične, ali zahvaljujući svojoj profinjenosti, predstavljaju pravi užitak za gurmane koji žele iskušati prave okuse.