Naranče

SOČAN, SVJEŽ OKUS ZIME






namirnice_naranca
Od sveg citrusnog voća slatka je naranča jedna od najrasprostranjenijih na svijetu. Uzgaja se u nekim zemljama unutar citrusnog pojasa, koji opasuje Zemlju od 20 do 40 stupnjeva sjeverno i južno. Tamo su idealni uvjeti za uzgoj stabla naranče, koje naraste čak i do deset metara. Tako svježe naranče dostupne su iz raznih zemalja i kontinenata tijekom cijele godine. Uz Brazil, zemlje SAD-a i Mediterana, važni proizvođači ovih ukusnih bombica okusa uključuju i Indiju, Kinu, Južnu Afriku, Egipat i Izrael.

Naranča, koja se pojavila prije nekoliko tisuća godina križanjem mandarine i grejpfruta i koja je poznata u Europi od 15. stoljeća, potječe iz jugoistočne Azije. METRO nabavlja ovo voće danas iz različitih zemalja, npr. Španjolske, Italije, Maroka, ili Južne Afrike. Kvaliteta naranče strogo se nadzire i osigurava diljem hranidbenog lanca. Kad se stablo naranče posadi, od treće godine donosi rod. Stabla, koja mogu doživjeti od 75 do 100 godina, ne dostignu svoj konačan oblik do 20. godine. Tad urode mnoštvom prekrasna voća, koje se ubire tek kad je zrelo i tad prestaje dozrijevati. Stoga ih treba nabrzinu pojesti ili obraditi, jer kad su najzrelije,omjer slatkoće i kiselosti je najbolji. Ovo voće, koje je prepuno vitamina C, može se čuvati nekoliko dana, po mogućnosti na niskoj (sobnoj) temperaturi.

Boja naranče nije pokazatelj njezine zrelosti. U hladnim noćima boja ovog voća pretvara se iz narančaste u crvenu – u toplim noćima naranča je izvana zelena, ali to ne govori ništa o njezinoj kvaliteti. Naranče mogu biti ukusne bez obzira na boju – koja može varirati od zelene preko žute do svijetlocrvene.

narance

Obične / žute naranče

  • Obične / žute narančenajuobičajenija skupina naranača na svijetu
  • vrlo sočne
  • srednje veličine, uskih pora na koži 
  • najbolje po sočnosti, a nešto manje po pulpi
  • različite varijante, npr. Valencia, Hart’s Tardiff ili Shamouti

narance1

Navel naranča

  • prepoznatljiva po tipičnom „pupku“ (engl. navel), maloj naranči koja raste na njoj u obliku izbočine bez koštica, lako se gul
  • debela kora, čvrsta pulpa
  • aromatična, slatka, ali ne i sočna
  • dobra kao sirovo voće ili za obradu pulpe ››nije dobra za cijeđenje, jer srčika ispušta gorku tvar limonin i proizvodi neugodan okus
  • varijante: npr. Navelina, Cara Cara ili Washington

narance2

Crvena naranča

  • tamnocrvena pulpa, neke varijante imaju i crvenu koru
  • jak, pikantan i manje ili više kiselkast okus
  • idealna za kombinacije s intenzivnim okusima, npr. kozji sir ili meso divljači
  • klima određuje boju: u suhim područjima s velikim razlikama u temperaturi dana i noći antocijanin naranči daje crvenu boju
  • idealna klima, npr. u mediteranskom području, između ostaloga, krvave naranče uzgajaju se na obroncima vulkana Etna na Siciliji

U kuhinji su naranče svugdje korisne: pulpa im je ukusna, kora i oštrina okusa aromatična i ugodna. Od njih kuhari mogu čarobno spravljati prekrasne voćne salate, ledene kreacije, sorbete i deserte, kreme i torte kao i mnoge ukusne specijalitete. Naranče daju mesnim i ribljim jelima izvrsnu notu okusa. U umacima, juhama, voćnim ajvarima i slasticama savršen su dodatak pikantnim okusima. Za doručak sastavni su dodatak marmeladama, posnom siru i müsliju.