Odojak

odojak

Tako mlade, a tako nježne: tri do deset tjedana stare životinje, mase od oko 8 do 15 kilograma, obećavaju vrhunski užitak u svinjetini. Ispod reš pečene kože, odojak skriva blijedo, krto i izuzetno mekano meso. Do klanja se ove životinje  hrane isključivo majčinim mlijekom. Udio masti je znatno niži nego kod odraslih životinja, a njihova hrskava korica je prava poslastica. Tradicionalno se ova mala životinja peče cijela, najčešće na ražnju i poslužuju se na blagdanima i velikim festivalima u mnogim istočnoeuropskim zemljama, od Poljske i Litve, preko Bosne, Hrvatske i Srbije, pa sve do Rumunjske i Bugarske.

 

JESTE LI ZNALI?

Drevni recepti za odojka se mogu naći u rimskoj i kineskoj kuhinji. U srednjem vijeku ovaj specijalitet je bio dobro poznat u cijeloj Europi. Hrskava pečena korica i uši su smatrane delicijom. 

Dva načina za pripremu odojka


odojak1

Pečeno na ražnju...

Da bi se odojak savršeno ispekao, potrebno ga je očistiti, otkostiti i peći na ražnju na relativno niskoj temperaturi, i to ne na izravnoj vatri. Uz sve to je potrebno i strpljenje. Zato što je, u zavisnosti od veličine životinje, mesu potrebno i po nekoliko sati da se dobro ispeče. Okretanje ražnja u toku pečenja, osigurava stalnu toplinu sa svih strana odojka. Uši i nogice je potrebno zamotati u aluminijumsku foliju, kako ne bi zagorjele usljed dugog pečenja. Kratko prije kraja pečenja, folija se može ukloniti kako bi nogice i uši dobile finu hrskavu koricu. Povremeno zalijevanje tekućinom sačuvat će sočnost i spriječiti će isušivanje mesa (najčešće se koristi mješavina ulja i piva). Već dan prije pečenja, mogu se utrljati začini ili se meso može marinirati.
odojak2

...Ili u pećnici

Odojak manje veličine se može podjednako dobro ispeći i u pećnici, cijel ili u komadima. Kao i kod pečenja na ražnju, odojak se može začiniti iznutra ili izvana, a može se poslužiti sa prilozima ili sa nadjevom od punjenja. Sastojci za slatki ili slani nadjev, razlikuje se od zemlje do zemlje. Vrlo često punjenje sadrži komadiće mesa ili mesni nadjev, na primjer, od svinjskih iznutrica. U Engleskom nadjevu, kadulja i luk su vrlo važne značajke, dok u Poljskoj kupus i bobice smreke nadopunjuju ukus mesa. U tradicionalnoj Ruskoj kuhinji odojak se priprema sa nadjevom od hajdine kaše, šunke i omleta. Nadjev sa jabukama, grožđicama i suhim šljivama daje potpuno drugačiju notu ovom jelu. Od začina se, uz sol i papar, najčešće koriste timijan, lovorov list, češnjak i mažuran.