Orada

Jedna od najpopularnijih morskih riba i vrsta koja se jede stoljećima, je orada. Ima mnogo razloga za to: orada ima relativno malo kostiju, ima izuzetan i karakterističan okus i relativno se lako priprema.

Orada ima karakterističan izgled: ovalno, široko i pljosnato tijelo, visoko čelo i nisko postavljena usta s izbočenim usnama. Ovo su izrazito jake ribe: snažnim sjekutićima i kutnjacima, one čak mogu skidati školjke sa stijena i zdrobiti im oklop. Iako živi i u Atlantskom oceanu i u drugim morima, orada je tipično mediteranska riba. Većina divljih orada se lovi u morima Grčke, Turske, Italije i Sjeverne Afrike, obično mrežama, ali i pomoću štapa. Orada se uspješno uzgaja, uglavnom u Turskoj, Španjolskoj  i Grčkoj.

Tri najpopularnije vrste

ctvena-orada

CRVENA ORADA

Crvenu oradu možemo sresti od Mediterana do Novog Zelanda. Uglavnom se lovi u Italiji, kod Šri Lanke i na Novom Zelandu. Hrani se rakovima, sitnim ribama i crvima. Karakteristična je po tijelu izrazito roze do crvene boje. Crvena orada polagano raste dok ne dostigne svoju punu veličinu od maksimalnih 70 cm. Međutim, većina primjeraka ne dostiže ovu veličinu, već ostaje znatno manja

zlatoglava-orada

ZLATOGLAVA ORADA

Zlatoglava orada se prepoznaje po zlatnoj traci koja se pruža od čela do očiju, a ima i zlataste dijelove kože na škrgama. Ova zlatna boja veoma brzo nestaje nakon što riba ugine. Stanište ove vrste se proteže od Britanskih otoka, preko Mediterana sve do otočja Kape Verde. I ona može da naraste do dužine od 70 cm, međutim može da dostigne težinu od čak 2,5 kg. Hrani se rakovima i sitnom ribom, kao i morskom travom i morskim algama.

crna-orada

CRNA ORADA

Crna orada živi u vodama Mediterana, ali i u Istočnom Atlantskom oceanu, od Norveške do Sjeverne Afrike. Živi u blizini obale, na dubinama od 15 do 50 metara, uglavnom na pjeskovitom i stjenovitom dnu, kao i u dijelovima obraslim morskom travom. Manja je od druge dve vrste, dužine je između 30 i 70 cm, tako da je idealna porcija za jednu osobu. Njeno crno tijelo prekriveno je tvrdim krljuštima koje se moraju pažljivo očistiti prije pripreme.


savrsena-orada

Savršena za prženje na koži

Orada se uglavnom prži ili peče na žaru, međutim njeno meso dozvoljava i pirjanje, kuhanje i pečenje u pećnici. Krupnije orade su veoma dobre za filetiranje. Fileti se brzo poprže na maslinovom ulju sa vanjske strane (one na kojoj je koža). Tava se nakon kratkog vremena sklanja s vatre. Ako bjelančevine počnu izlaziti sa strane, popržite ribu na kratko i s druge strane. Meso sa ovakvim načinom pripreme ostaje prozirno i sočno.