Panna cotta

KREMA U SVOM NAJLJUPKIJEM OBLIKU

KULTNA KREACIJA IZ SJEVERNE ITALIJE DOLAZI NA VAŠ STOL BIJELA POPUT SNIJEGA ILI U KOMBINACIJI BOJA.

Što bi desertna kuhinja bila bez svježe, izuzetno slatke kreme! Ideja kuhanja ove ukusne bijele hrane u doista izuzetan predmet kulinarske želje dolazi iz sjeverne Italije: panna cotta je za sebe osvojila apsolutno najvišu ocjenu među svim kremastim desertima ovoga svijeta.

panna-naslovna
Ovo je klasičan primjer kako se od samo nekoliko sastojaka može stvoriti pravi kult koji se može varirati na toliko mnogo načina. Panna cotta (talijanski izraz za „kuhanu kremu“) spravlja se uglavnom od slatkog vrhnja, šećera, želatine i često s malo vanilije. Kuhana, želatinirana i na kraju ohlađena, iz ove jednostavne mješavine u samo nekoliko jednostavnih koraka nastaje snježno bijela delicija koja je, posebice u kombinaciji s voćnim sokovima i komadićima voća, popularan klasik. Ne samo da se radi o impresivnoj igri boja koja oduševljava svakog ljubitelja ukusne hrane, okus slatke osnovne mješavine predivno se sljubljuje sa slatko-kiselim okusima svježeg voća. Bilo da se radi o jagodičastom voću koje god vrste ili egzotičnom voću poput kivija i manga, panna cotta i voće uvijek su idealan par.

Klasično jelo iz Pijemonta

Točna povijest panna cotte, kada je nastala i tko ju je kreirao, nije poznata. No usko je povezana s općenitom poviješću hrane regije Pijemont. To je područje neprikladno za uzgoj maslina, pa su stoga ljudi u svojim tradicionalnim receptima oduvijek koristili maslac i mast umjesto ulja. Kako bi dobili maslac i mast, uzgajali su stoku, pa je u tom kraju mlijeka i vrhnja uvijek bilo u izobilju. Može se pretpostaviti da jedan od tradicionalnih deserata ovoga kraja zato sadrži mnogo masnog vrhnja.


pannacotta2
pannacotta7
pannacotta8
pannacotta9

Čudesno raznolika

Naravno, panna cotta se može varirati u okusu i boji na mnogo načina. Na primjer, začini i okusi kao što je cimet ili ružmarin, karamel, sok od naranče, čokolada, kokos, vino ili likeri daju svoju vlastitu notu. Iz domovine panna cotte dolazi ukusna varijanta s okusom likera od breskve. Jednom kada se kuhar odlučio za željene sastojke, može također odlučiti koji će oblik njegova desertna kreacija poprimiti. Visoke ili plitke, okrugle ili uglate malene čašice ili zdjele ili, alternativno, mali kalupi za kuglof ili za muffine, panna cotti daju svoj vlastiti oblik.


pannacotta10
pannacotta4
pannacotta3
pannacotta6

Prava čvrstoća za savršeno oblikovanje

Potrebnu čvrstoći panna cotti daje želatina. Ovdje je važno dodati samo onoliko želatine koliko je potrebno kako bi mješavina vrhnja i šećera imala potreban oblik kada se ohladi, a da ne bude prečvrsta. Želatina u listićima posebno je jednostavna i pogodna za obradu, a potrebno ju je prvo omekšati u hladnoj vodi. Usput rečeno, želatina ne sadrži nikakve masnoće niti ugljikohidrate. Vegetarijanska alternativa želatini je agar agar. Ova želatina od povrća dobiva se od morske trave. No budite oprezni: njegova je moć želatiniranja znatno veća od moći želatine. U Japanu se agar agar koristi za zgušnjavanje i želatiniranje još od 17. stoljeća.


Ukoliko još niste kušali ili pripremali panna cottu predlažemo dva vrlo jednostavna, ali očaravajuća recepta: