Perec

„BREZN” OKUS U NAJBOLJEM OBLIKU

Perec je najbavarskiji od svih pekarskih proizvoda. Jede se u svako doba dana i godine, zasebno ili s maslacem, sirom ili šunkom, uz neko jelo ili kao zakuska. I, naravno, od ključne je važnosti za „Oktoberfest” na kojem se pojavljuje u XL formatu!


naslovnica_v1
Postoji mnogo priča o tome kako je perec nastao. Najdirljivija je ona koja taj izum pripisuje jednom njemačkom pekaru, osuđenom na smrt, a kojemu su obećali da će mu poštedjeti život ukoliko izumi pecivo kroz koje sunce može trostruko sjati.

Tako je stvorio prvi perec. Drugi vjeruju da je prvi pekar pereca bio francuski monah za kojeg se kaže da je svoju kreaciju oblikovao prema rukama svojih monaha sklopljenim u molitvi.


Ovo pecivo, poznato već tisuću godina, dolazi u više varijacija, a posebno je često u južnoj Njemačkoj i Austriji. Minhenski perec (u Bavarskoj ga zovu „Brezn”) tradicionalno se spravlja od pšeničnog brašna, slada, vode, kvasca i soli. Naravno, mogu se upotrijebiti i ostale vrste brašna (na primjer, brašno od cjelovitih žitarica). U drugim krajevima u tijesto dodaju i vrhnje ili mlijeko.

To se posebice radi u Švapskoj, gdje pecivo ima tanje ručice. Najvažniji sastojak dolazi na red jednom kad je perec već oblikovan: umače ga se u 2-3%-tnu otopinu sode bikarbone. To je također dalo povoda priči da je perec stvoren jer je jednom jedan pekar zabunom zamijenio otopinu sode bikarbone za otopinu šećera te je na taj način slučajno izumio ovo pecivo.

Otopina perecu daje onu tipičnu smeđu boju, nepogrešivu konzistenciju s hrskavim vanjskim dijelom i mekom unutrašnjošću, kao i njegov tipičan okus. Prije samog pečenja, često ga se posipa grubo mljevenom solju. Neki kuhari također upotrebljavaju i kim, sezam, mak ili sjemenke suncokreta.

Ekstra veliki „Weisnbrezn“

Na „Oktoberfestu“ je dopušteno da sve bude nešto veće nego inače – pa je tako i „Brezn” veći no obično, te može težiti i do 250 grama. Na „Oktoberfestu” sva pravila padaju u vodu pa je tako poželjno slasno uživati u svoj hrani i pivu; posrkati umak i sokove svinjske koljenice ili pečenog pileta, koji fantastično idu uz bavarski kremasti sir „Obazda”. Naravno, oni najbolje prijaju uz uz vrč piva.

 

Savjet: Pereci nakon pečenja brzo gube svoju hrskavu svježinu, te omekšaju. Međutim, postoji mnogo načina na koji se pereci koji više nisu svježi mogu iskoristiti. Možete ih narezati na kockice, kratko ih prepržiti, a zatim ih upotrijebiti kao krutone za juhu ili salate.

Ili ih možete pretvoriti u tijesto za okruglice s maslacem, mlijekom i jajima te napraviti okruglice od pereca – izvrsno idu uz slasna mesna jela. Još jedna mogućnost je složenac od pereca, koja se radi s lukom i peršinom.

JESTE LI ZNALI?

U velikim pekarama otopina sode bikarbone često se radi s natrijevim hidroksidom. Međutim, njime je potrebno veoma pažljivo rukovati jer je mješavina korozivna, te ni u kom slučaju ne smije doći u kontakt s kožom ili očima, ili pak biti ostavljena nadohvat djece. Prilikom uporabe, potrebno je nositi zaštitne rukavice i naočale. Uporaba sode bikarbone za domaćinstvo (natrijev bikarbonat) znatno je manje opasna.


slika1_uz_temu
ekstra_velik_ pereci