SEZONA ROŠTILJA

Povrće s roštilja ima svoj šarm, a kao lagano malo predjelo idealno je za početak velikog roštiljanja. Šareno i hrskavo, povrće kreativnim ljubiteljima roštilja nudi pregršt prilika za iskušati nove ideje.


pecene_paprike
Baš kao i mesu, i povrću godi dodatna aroma dima s roštilja koja obogaćuje okuse. Izbor je velik jer se gotovo svako povrće može peći na vatri. Za pečenje je dobro povrće koje sadrži dosta vode. Voda djelomično ispari pa takvo povrće bude sočno i bogatog okusa. Fruktoza iz povrća se karamelizira i pojačava okus – primjerice mrkva ili slatka paprika.

Klasici bogati vitaminima

Neke su vrste povrća već odavno pravi klasici za roštiljanje. Gljive, slatka paprika, tikvice, patlidžan, rajčica i mlada mrkva donose svjež okus i bogatstvo boje povrću za roštiljanje. Važno je da se tijekom pripreme povrće ne nareže predebelo – najbolja je širina od 0,5 do 1 cm. Komadi slatke paprike, patlidžana itd. trebaju se narezati tako da, kad ih se položi, što je moguće veći dio njihove površine bude izložen vatri te tako dobije puni okus roštilja. Ako kriške ili komade stavite tik na roštilj, premazujte ih uljem tako da se ne zalijepe i ne pregore. Lakši i sigurniji način jest spremiti povrće u aluminijsko posuđe ili posebne košare za povrće.

Predjelo s roštilja: povrće pečeno na različite načine

Svatko može peći povrće na roštilju, ali jedino oni vješti mogu napraviti specijalitet. Uobičajeno je obogatiti okus mariniranjem ili čak dodavanjem maslaca sa začinima jer povrću – baš kao i mesu ili ribi – godi dodatan okus. Naravno, i samo je posluživanje pravi izazov – posebice kad predjelo s roštilja označava početak roštiljanja. Ipak svoje goste želite počastiti hranom koja privlačno izgleda i koja će im otvoriti apetit već od prvog zalogaja. povrce1
povrce2