Predjelo: kamenice

NAJSVEČANIJI OD SVIH PLODOVA MORA 

Fantastičan način da započnete svečani obrok! Kamenice predstavljaju simbol kulinarskog luksuza – te su idealno maleno i lagano, ali fino i pametno predjelo. Budući da se ne moraju jesti samo sirove i bez priloga, već u društvu drugih sastojaka po izboru, od ovih se plodova mora mogu napraviti prava mala remek djela.

oysters-1
Kamenice rastu u plitkim obalnim vodama Atlantika, Pacifika ili Mediterana, te su različitog karaktera, ovisno o podrijetlu. Takozvani terroir – odnosno, ukupnost uvjeta u pojedinom staništu, određuje ne samo izgled, već što je važnije i okus ovih mekušaca. Nadalje, vrlo je važno stručno znanje uzgajivača: potrebno je tri do četiri godine brige i njege prije nego što kamenicu možemo konzumirati.

Rijetki specijaliteti: europske kamenice

Prije svega, razlikujemo plosnate i oble kamenice. Plosnate, zaobljene uglavnom malene europske kamenice, veličine deset do dvanaest centimetara, sa sivo-zelenim oklopom i blagim okusom izrazito su rijedak specijalitet, te se smatraju najboljim kamenicama na svijetu. Njihov komercijalni naziv odražava njihovo podrijetlo – primjerice, francuski Bélon, nizozemski Zeeland, irski Galway ili engleski Colchester. 

Broj 1 u kuhinji: pacifičke kamenice

Najraširenija je pacifička kamenica – iako samo ime može dovesti u zabludu, jer ova kamenica uspijeva ne samo u Tihom oceanu, već i u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu sve do Sjevernog mora. Duguljasta je, okruglasta oblika, te može narasti i do impresivnih 30 centimetara. Te kamenice uglavnom dobivaju naziv prema području uzgoja, primjerice, prema gradiću Marennes u blizini otoka Oléron na francuskoj obali Atlantika, njemačkom otoku Sylt u Sjevernom moru (Sylter Royal) ili području oko škotskog fjorda Loch Fyne.

Bilo da se jedu sirove i same ili obogaćene odabranim sastojcima i pažljivo skuhane, kamenice svakako predstavljaju pravi užitak.

Ne mora uvijek biti sirova!

Za mnoge je gutanje sirove kamenice vrhunac užitka: same, vrlo malo začinjene sa soli, paprom i sokom od limuna, ili na francuski način, s laganim octom s ljutikom. Gurmani, osobito u Europi, vole sirove kamenice. U drugim dijelovima svijeta, osobito u Aziji, meso kamenice se obično kuha i obrađuje. Postoji mnogo metoda, primjerice, kamenice se mogu poširati, tj. tiho polagano vreti u vrućoj, ali ne kipućoj vodi, te se voda od kamenice koristi kao temeljac. Mogu se peći u donjoj ljusci u pećnici, na primjer, sa sirom ili vrhnjem. Još jedna prikladna metoda pripreme je prženje u dubokom ulju, u tom se slučaju meso potpuno odvaja od oklopa, posipa s brašnom ili krušnim mrvicama, a zatim se kratko stavi u vruću masnoću. Također je dobra ideja prvo ukloniti i skuhati meso kamenice, a zatim ga vratiti u oklop zajedno s drugim sastojcima te gratinirati ju.

Gratinirane kamenice s pjenicom od šampanjca
oysters-2
oysters-3