Trendovi u svijetu rajčica ‒ od malenih do divovskih
Rajčica je uvijek popularna namirnica, naročito u vegetarijanskoj kuhinji. U preferencijama kuhara i potrošača mogu se uočiti različiti trendovi:
1. Raznovrsnost
Moderna, kreativna kuhinja ne poznaje samo jednu, već čitav niz vrsta rajčica, koje se mogu koristiti na različite načine. Cherry rajčice jako su popularne u malim koktel zalogajčićima i salatama. Duguljaste rajčice srednje veličine naročito su sočne i izvanredna su osnova za umake. Veliko volovsko srce prikladno je za variva i punjenje.
Manje vrste, koje se prodaju pod nazivom cherry ili koktel rajčice, često su skupe. Mini rajčice jako su tražene za snackove i zalogajčiće i smatraju se posebno ukusnima. Sićušne divlje rajčice iznimno su slatke.
2. Stare vrste
Tradicionalne vrste rajčice proživljavaju ukusnu renesansu kod mnogih ambicioznih kuhara. Divlje rajčice Srednje i Južne Amerike, velike zelene rajčice ili još impresivnije rajčice volovsko srce, najnoviji su hit u modernom kuhanju.
Tu volovsko srce, sa svojim punim, slatkim okusom slovi kao jedna od najboljih vrsta. Tvrda rajčica, tipična izgleda naborane vreće, jedna je od najvećih vrsta koje postoje. Pojedini plodovi mogu težiti i preko 300 grama. Ova sočna rajčica među ostalim savršena je i za ljetne salate i tople ili vruće juhe.
Prilagodljiva i raznovrsna
Rajčica se u kuhinji može upotrijebiti za praktički sve: jednako je ukusna sirova i kuhana, oguljena i neoguljena, sa ili bez začina, čitava, narezana, punjena i ukuhana, kao sok, juha ili umak. Dobro se slaže s mesom, ribom i divljači, kao i s drugim povrćem. Zbog toga je tako zanimljiva ambicioznim kuharima: mogu s njom eksperimentirati, isprobavajući stalno nove kombinacije, znajući da ništa neće krenuti po zlu. Naročito se isplati upoznati različite okuse mnoštva njezinih vrsta i utvrditi koje su najbolje za određeno jelo.
Rajčice iz limenke nisu svetogrđe
Kada se hrana priprema svježa, u kuhinji obično nema mjesta za limenke. S jednim izuzetkom: rajčice u limenci nisu tabu, čak ni među najambicioznijim vrhunskim kuharima. U stvari upravo suprotno ‒ jer se povrće koje se stavlja u limenke bere toliko zrelo da teško da bi se moglo prodavati svježe. Zbog toga umacima, juhama i varivima poput ratatouillea daje onaj puni pravi okus rajčice ‒ često u kombinaciji sa svježim rajčicama. U limenke se najčešće stavljaju duguljaste rajčice (većinom talijanske vrste Roma i San Marzano).
JESTE LI ZNALI?
Baš poput krumpira i rajčica je biljka ponoćnica. Ova je srodnost dobro iskorištena kod križanca između krumpira i rajčice (bez genetskoga modificiranja, jednostavnim kalemljenjem mladica) koji ispod zemlje rađa krumpir, a iznad rajčicu.