Rizling - klasik među vinima

VOĆNO I SAVRŠENO URAVNOTEŽENO VINO

Svijet najboljih vina nemoguće je zamisliti bez aromatičnog grožđa. Vina od rizlinga osvajaju sa svojom voćnom slatkoćom, također i u suhoj varijanti. Savršeno se uklapaju s različitim jelima – na veselje svih ugostitelja i sladokusaca.

rizling

Iz svoje domovine, Srednje Rajne, još od 15. stoljeća rizling osvaja svijet vina: svojim voćnim okusima, dobro strukturiranim kiselinama, te savršeno nijansiranim okusima breskve i limuna, jedna je od najprepoznatljivih i najdragocjenijih vrsta grožđa. Također, jedna je od najstarijih i najvažnijih sorti grožđa.

Rizling se uglavnom uzgaja u sjevernim područjima budući da ovakva vina dobro podnose hladnoću, a riječ je o sorti koja kasno dozrijeva, te kojoj proljetni mrazovi ne mogu oštetiti bogatu osnovu okusa. U Njemačkoj, rizling se uzgaja u svim područjima u kojima se uzgaja loza, a poznat je i u Francuskoj (Alsace), Austriji, Luksemburgu i Moldaviji, te Australiji, Novom Zelandu i SAD-u.
rizling1 
Od rizlinga se proizvode različite vrste vina, nije uvijek nužno sladak, a daje i mnogo vrsta suhih vina vrhunske kvalitete, primjerice, iz Alsacea. Ovakva vina daju posebne voćne okuse i predivnu svježinu. U osnovi, rizling je poseban budući da daje nevjerojatnu ravnotežu šećera i kiselina. Velika raznolikost vina koja se dobiva od ove vrste grožđa izvrsno se uklapa s najrazličitijim jelima. Slatke varijante savršeno se slažu s desertima ili sirom, poluslatki rizling lijepo se kombinira s ribom, morskim plodovima ili dimljenim mesom, a suhe varijante mogu se dobro kombinirati s peradi i azijskim specijalitetima.

Iako se uglavnom pije svjež, dobar se rizling, za razliku od drugih bijelih vina, može dugo čuvati. Stoga, primjerice, u srcu svog izvornog porijekla, ‘Dvorca Rizlinga’ u Johanesbergu u Rheingau, postoji Biblioteka Subterranea: tamo su pohranjena najbolja vina još iz 1748. godine, a često se ta blaga vade iz stjenovitih podruma i prodaju na aukcijama.
rizling2