Savijače

Namirnica_Savijace

 Savijače su poznate kao simbol austrijske kuhinje i povezane su sa cijelom teritorijom bivše Habzburške monarhije, koja se prostirala kroz širok pojas srednje i jugoistočne Europe. Zato  još uvijek zauzimaju posebno mjesto u nacionalnoj kuhinji tih zemalja, od Mađarske, do Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Međutim, ideja o povezivanju tankih slojeva tijesta sa različitim nadjevima zapravo je nastala na Bliskom i Srednjem Istoku. Punjeni pečeni specijaliteti došli su u Tursku preko Egipta i Palestine - i danas su burek i baklava među najpoznatijim užicima turske kuhinje.

Turski osvajači su napokon donijeli savijaču u Beč. Danas se u bečkoj Gradskoj knjižnici nalazi najstariji recept za savijače, rukopis iz 1696 godine. On opisuje pripremu krem štrudle, koja je zajedno sa savijačom od jabuka i savijačom sa sirom i limunom, jedna od najpoznatijih varijanti ove rolane slastice na svijetu.

Volite li eksperimentirati, privlačno će vam zvučati egzotične savijače sa mangom, kokosom, pistacijama ili datulama. Također možete pripremati i slane varijante sa mesom, sirom ili špinatom. Savijače se vrlo često poslužuju sa odgovarajućim umakom, na primjer, vanilija sa savijačom od jabuka, a nabolje je serviti još toplu iz pećnice.

 

Tajna tijesta

Prije nego se savijača napuni nadjevom, mora se pripremiti tanko kao papir i izrazito elastično tijesto. Tradicionalna austrijska savijača se priprema sa glatkim pšeničnim brašnom, vodom, uljem, soli i jajima. Najvažniji pokazatelj kvalitete je da li se tijesto može tako razvući da se providi kroz njega. Legenda kaže da je osobni kuhar austrijskog cara jednom izdao uredbu, da tijesto za savijače mora biti tako tanko da se kroz njega može pročitati ljubavno pismo.

To zahtjeva snagu i vještinu u jednakoj mjeri. Tijesto prvo treba snažno i intenzivno mijesiti, a onda ostaviti da odmori najmanje 30 minuta. Kod oblikovanja savijače važno je prvo razvaljati tijesto oklagijom na krpi koju smo prethodno posuli brašnom, a zatim se kora dalje razvlači rukama.
Kora se razvuče preko cijele kuhinjske krpe, prekrije se nadjevom i pomoću krpe se rola u savijaču. Za kraj je potrebno dobro zatvoriti krajeve, staviti u posudu za pečenje, premazati rastopljenim maslacem  i peći u pećnici, povremeno premazujući maslacem.

Ovisno o zemlji i vrsti, savijače mogu biti rađene i sa drugim vrstama tijesta, kao što su lisnato, dizano ili krumpirovo tijesto. U svakom slučaju, samo se originalna savijača može razvlačiti u tanko, prozirno tijesto. Kao i slatki, tako su i slani nadjevi za savijače također popularni u različitim dijelovima svijeta. Tako se za slani nadjev najčešće koriste sir, špinat, mljeveno meso i kupus.

 

5 top savjeta za savršenu savijaču:

1. Svi sastojci za tijesto trebaju biti na istoj temperaturi tijekom pripreme, mlijeko (ili voda) ne smiju biti prehladno.
2. Ostavite tijesto da odleži na toplom mjestu i ne dozvolite da se ohladi.
3. Pospite brašno po kuhinjskoj krpi na kojoj ste razvukli savijaču.
4. Nakon što ste tijesto prekrili nadjevom, uvijek koristite krpu na kojoj se nalazi da zarolate savijaču.
5. Savijača je najbolja kad se jede svježa i topla. U svakom slučaju, može biti ponovo zapečena i dan poslije.