Sladoled - najbolje osvježenje

SLATKO ISKUŠENJE
TALIJANSKO REMEK-DJELO

Bogati, ponekad voćni, ponekad kremasti, ali uvijek osvježavajuće svježi: sladoled je slatka ljetna hrana, čista i jednostavna. Bilo da uživate u trenutku ili u desertu: razne vrste sladoleda i kreativnih prezentacija oduševit će svakog gosta - pogotovo ako je sladoled napravljen kod kuće.


sladoled-naslovna

Još davno, u drevnoj Kini i Europi, ljudi su voljeli sladoled. Ali, to je bila skupa i luksuzna roba, a njezina potrošnja je, u skladu s tim, bila rijetka: puno vremena i truda utrošeno je u pribavljanje snijega i leda s planina kako bi mu se dodao okus sokova, voća, vina ili meda. Legenda kaže da je Aleksandar Veliki nosio sladoled sa sobom u vojne pohode kako bi nagradio svoje vojnike. Za Hipokrata se kaže da ga je propisivao svojim pacijentima kao analgetik.

Na kraju 13. stoljeća Marko Polo je iz Kine u Europu donio metodu hlađenja vodom i salitrom; to je znatno olakšalo izradu sladoleda. U 16. stoljeću led izrađen od smrznutog voćnog soka ili voćnog pirea postao je specijalitet u Italiji - odakle je otputovao na francuski dvor. Oko 1700. godine bio je na jelovniku u kafićima diljem Europe, i više nije bio rezerviran za višu klasu. Kratko nakon toga sladoled se počeo prodavati na ulici.

Danas je sladoled pristupačan svima i doživljava uspjeh tijekom cijele godine - iako okus potrošača varira od sezone do sezone: sada, u proljeće i ljeto, posebno se traže voćni okusi, dok se u jesen i tijekom zime traže okusi koji su prije svega kremasti.

Savršeni uvjeti

Optimalna temperatura za čuvanje sladoleda je -18°C. Treba izbjegavati promjene temperature koliko i pretjerano skladištenje: led će izgubiti svoju kremastost i postati zrnatog sadržaja - i, naravno, okusi će ispariti. Štoviše, sladoled se ne smije pohranjivati uz hranu jakoga mirisa, jer lako poprima druge mirise.

Led treba izvaditi iz zamrzivača nekoliko minuta prije posluživanja: to ne samo da olakšava serviranje, već također jamči najbolji okus. Lagano odmrzavanje je također dobro - ali potpuno otopljeni sladoled ne smije se ponovo zamrzavati: jer su sastojci sirovi i vrlo osjetljivi na bakterije koje se izuzetno brzo množe u toploj smjesi. Ako se, ipak, ponovo zamrzne, bakterije neće biti uništene, već će ostati aktivne u ledu i čekati odmrzavanje.

Napravite vlastiti sladoled

Princip sladoleda je jednostavan: tekućina, šećer i sastojci arome se pomiješaju i zamrzavaju. Prikladne tekućine su voda, vrhnje ili mlijeko. Često se dodaje jaje. Za aromatiziranje se mogu koristiti najrazličitija začinska i ljekovita bilja, orasi, med, svježe voće, voćni pire ili voćni sirupi. Sladoled od čokolade i dalje ostaje najdraži. I, naravno, ljubitelji sladoleda koji vole eksperimentirati posebno će moći uživati u svojim preferencijama: pikantne ledene kreacije - na primjer, sa senfom, maslinama, rajčicama ili čak ribom - su stekle svoje pobornike, ali stvarno mogu biti dobrog okusa. 


Tehnologija olakšavaLed postaje kremast stalnim miješanjem tijekom postupka zamrzavanja, jer to sprečava kristale leda da se formiranju. Ono također sladolednu smjesu snabdijeva zrakom i tako je opušta. Miješanje se može, naravno, vršiti ručno - ili se sav težak rad može prepustiti ledomatu.
Postoje dvije vrste ledomata. Jedan ima uklonjivi dio za hlađenje koji se mora zasebno zamrznuti u dubokom zamrzavanju prije stvaranja leda. Drugi ima integrirani sustav hlađenja koji je spreman raditi odmah i hladi brže od prijenosnih dijelova.

Ako nemate ledomat, možete također napraviti sladoled u dubokom zamrzavanju. Smjesa se zatim ponovno vadi i opet temeljito miješa. Proces se može znatno ubrzati stavljanjem duboko zamrznutog voća sa šećerom i tekućine u mikser i miješanjem. Bez miješanja ili miksanja stvara se parfe: jednostavno se izlije u kalup (često u terina kalup), a zatim zamrzava. Za posluživanje, kalup se nakratko umoči u toplu vodu kako bi oslobodio parfe, a potom se izokreće. Parfe se reže na kriške poput terine.

sladoled1
sladoled2
sladoled3

JESTE LI ZNALI?


Ledomat je izumila američki kućanica Nancy Johnson 1843. godine: ona je ugradila mali štap s ručnim pogonom za miješanje i hladila izvana ledom i soli. Međutim, nije bila u mogućnosti izbaciti to na tržište i na kraju je prodala svoj patent za 200 dolara.

Hladna privlačnost

Ukrašavanje se u potpunosti ostavlja domaćinu na maštu, sve dok se ne narušava okus leda. Komadići voća, vafla, šlag, čokoladni čips, likeri ili umaci (čokolada, vanilija, voće) ne samo da izgledaju jako dobro, već oni daju dodatne okuse. Mašta se također poziva ako govorimo o prezentaciji. Tradicionalno se led poslužuje u kornetu ili visokoj čaši. Oni koji imaju puno gostiju o kojima se moraju brinuti mogu napraviti bombu sladoled: okrugla posuda je s unutarnje strane obložena sladoledom debelim do dva centimetra. U to se stavlja nadjev napravljen od mješavine jaja, šećera, slatkog vrhnja i aromatičnih sastojaka. Kada se sve to potpuno zamrzne, bomba sladoled se izokreće, a posuda uklanja.

Znatno manje, ali jednako ukusne su ledene praline: male loptice se izrezuju od sladoleda i premazuju rastopljenim nadjevom. Nadjev se odmah stvrdne, tako da se led ne otopi. Umijeće dubokog prženja leda leži u umatanju u tijesto: lisnato tijesto se omotava oko loptice leda i čvrsto zatvori, tako da nikakva masnoća ne može ući u nju tijekom prženja (koje traje oko pola minute).


sladoled4
sladoled5
sladoled6

JESTE LI ZNALI?

Najveći sladoled na svijetu je napravljen u Brayu u okrugu Berkshire u Engleskoj, u ljeto 2012. godine. Sastojao se od divovskog korneta ispunjenog tonom sladoleda od vanilije, koji je bio viši od četiri metra. Trebalo je mjesec dana da se mješavina zamrzne. Mega-sladoled je bio kreacija vlasnika restorana Heston Blumenthal, koji je poznat po svojim neobičnim ledenim kreacijama - na primjer, ledenoj sardini ili ledenoj slanini.