Sokovi od voća i povrća

ZDRAVLJE IZ ČAŠE

Sok je dobar, no svježeiscijeđen sok je bolji! Ne samo da ima neusporedivo  svjež okus te sadrži najvišu razinu hranjivih sastojaka, nego nudi i mogućnost posluživanja iznenađujućih kreacija.


Sok od jabuke i naranče, sok od rajčice i mrkve – mnogo sokova od voća i povrća klasici su koje svatko poznaje. Ali pravi užitak leži u kombinaciji ovih tekućih vitaminskih bombi i pripravljanju neobičnih koktela koji izvrsno izgledaju, a imaju i takav okus. Mogu iznenaditi iskustvom okusa boljeg od onog svakidašnjeg. Jedan od primjera je voćni, zdravi sok od špinata i dinje: vrijedi pokušati!

Od svega u čemu se može uživati dok je sirovo može se napraviti sok. Pa čak i povrće koje se ne može jesti sirovo može se pretvoriti u sok: samo ga se prije treba blanširati. Najomiljeniji na popisu voća jesu citrusno voće, sve vrste bobičastog voća, jabuka, kruška, banana, mango, ananas, kivi i trešnje. A od povrća su posebno popularni mrkva, rajčica, cikla i krastavac. Ipak, i od korijena i mahuna povrća, kupusa, slatke paprike pa čak i salata mogu se raditi sočni sokovi.

Polovica bitke: visokokvalitetni proizvodi i pažljiva priprema

Koju god vrstu da odaberete, sok je boljeg okusa što je veća kvaliteta voća i povrća. Naravno da trebaju biti zreli, ali ne i prezreli. Ne smiju biti oštećeni ni imati kakvih tragova pokvarenosti. Praviti sok od voća i povrća, kad ih se ne može iskoristiti ni za što drugo, nije dobra ideja.
sok

Ručno cijeđenje ili pomoću električne opreme

Cijediti možete ručno, pomoću ručnog sokovnika u kojem valjci i klipovi gnječe povrće i voće kako bi se dobio sok. Ipak, lakše je pomoću električne opreme. Centrifugalni sokovnik – dobar za tvrdo voće i povrće – melje sve svojom drobilicom, a istodobno se dobiva sok.

Sa začinskim biljem i začinima za savršen sastav

Možete uživati u samom rezultatu, ali možete ga i razrijediti, primjerice, vodom (mineralnom) ili kiselim mlijekom. Sokovi koji su prirodno gusti boljeg su okusa. Ako je sok prekiseo, postoje različiti
načini da ga zasladite: umjesto šećera možete staviti med, sirup od agave ili javora.

Zatim, često se zaboravlja na začine koji su jako važni. Ni ovdje gotovo ne postoje granice svih mogućnosti: sol i papar posebice obogaćuju sokove od povrća, čili u prahu daje određenu pikantnost, cimet obogaćuje okus mnogim vrstama voća. Igra slatkoga i kiselog uvijek je privlačna, stoga kapljica soka od limuna ili limete dobro dođe slatkim sokovima. Na kraju, ali ne i manje bitno, začinsko bilje može se izvrsno uklopiti u ukusne koktele!

Trend detoksikacije u wellnessu

Zvijezde Hollywooda poput Demi Moore ili Gwyneth Paltrow nisu jedine koje se vjerne ovome: trend detoksikacije u wellnessu privlači sve više i više sljedbenika. Višetjedni program koji se temelji na hrani posebno bogatoj lužinama, kažu, pomaže tijelu sagorjeti štetne sastojke – tzv. toksine, a da u isto vrijeme odstrani suvišne kilograme. Svježe voće i povrće – također obrađeno u sokove – igra ovdje ključnu ulogu. Slatku hranu, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, pšenicu, zob, svinjetinu, kavu, alkohol i ostalo treba izbjegavati. Oko podneva se pojede dobar obrok, a ujutro i navečer poslužuje se samo tekuća hrana – primjerice svježe napravljeno meko piće, smoothie. Kritičari ističu da se tvari opisane kao toksini ne nalaze u tijelu te da sokovi ne mogu pomoći u slučaju pravoga trovanja. Kako god bilo, sokovi su sastojci uravnotežene prehrane i uvijek imaju dobar okus!

Sok od naranče i povrća

Sastojci: (1 l, 20 minuta)

800 g naranče
800 g mrkve
400 g cikle
Đumbir (2 cm)


Priprema: Ogulite narandže i povrće. Izrežite sve na kockice, pa usitnite u blenderu ili sokovniku. Sok dekorirajte kriškom cikle.

sok1