Specijaliteti s orašastim plodovima

HRSKAVI KOMADIĆI ZA VAŠU SVEČANU VEČERU

Naročito popularne i domišljate kreacije s orašastim plodovima u blagdansko vrijeme vrlo su popularne u svečanim jelovnicima, a prikladne su i za vegetarijance.

nuts-banner
Naročito popularne i domišljate kreacije s orašastim plodovima u blagdanskom vrijeme vrlo su popularne u svečanim jelovnicima, a prikladne su i za vegetarijance.

Orašaste plodove najbolje je držati na hladnom, suhom mjestu, jer se u protivnom brzo kvare – što više masnoće sadrže, to su kvarljiviji. Obzirom da mnogi orašasti plodovi brzo poprimaju okus drugih namirnica, potrebno ih je zaštititi, te je plodove nakon otvaranja pakiranja najbolje što prije konzumirati.

Prošla su vremena kada su se vegetarijanci morali pomiriti samo s prilozima od povrća ili velikom salatom. Vegetarijanska kuhinja u međuvremenu se razvila u nešto prekrasno kreativno – tako da čak i ljubitelji mesa povremeno posegnu za specijalitetima bez mesa, ako imaju ono nešto.

Kad svojim vegetarijanskim jelima požele dati poseban štih, profesionalni kuhari obogaćuju ih orašastim plodovima i sjemenkama koji jelima bez mesa daju hrskavost i snažan okus – naročito ako se lagano preprže u tavi (bez masnoće). To orašaste plodove čini savršenima za za dekoriranje jela u svečanim prigodama. Izbor orašastih plodova punih okusa zaista je širok.

Za ukusnu i svečanu prezentaciju pripremljenih jela preporučujemo ovaj 'hrskavi kvartet':   

Makadamija

Ekskluzivna delikatesa porijeklom iz Australije smatra se 'kraljicom oraha'. Okrugli orasi kremaste boje imaju iznimno tvrdu ljusku, a impresioniraju svojim orašastim okusom koji podsjeća na maslac i vaniliju, zbog toga je makadamija savršena za nadjeve svih vrsta.

Pinjoli

Radi se o plodovima divljih borova koji rastu na obalama Mediterana. Pinjoli se beru ručno, a cijenjeni su kao i makadamija. Vade se iz češera, nakon čega im se guli smeđa kožica kako bi se dobio profinjeni, bademasti, blago smolasti okus.

Maleni, duguljasti i kremasto mekani pinjoli imaju visok sadržaj masnoća i tradicionalno se koriste u mediteranskim specijalitetima poput Pesto Genovese i orijentalnim jelima poput Kuskusa. 

Vade se iz češera, nakon čega im se guli smeđa kožica da se dobije profinjeni, bademasti, blago smolasti okus. Maleni, duguljasti, kremasto mekani pinjoli imaju visok sadržaj masnoće i tradicionalno se koriste u mediteranskim specijalitetima poput pesto genovese i orijentalnim jelima poput kuskusa.
nuts-1

Indijski oraščići

Ovi bubrežasti orasi imaju ljusku koja je tako tvrda da ju je moguće slomiti tek nakon prženja. Prije konzumacije, važna je priprema jer se ne mogu jesti sirovi i ljuska im sadrži otrovno ulje.

Gotovo bijeli i relativno mekani obiluju ugljikohidratima i sadrže puno manje masnoća od ostalih oraha. Njihova blago kremasta slatkasta aroma, tipična je za mnoga azijska jela te mese dobro slažu s Curry začinom i jelima koja se pripremaju u Woku.

Orasi

Jedni od orašastih plodova koji se smiju jesti sirovi i prodaju se u ljusci. Očišćene orahe potrebno je čim prije potrošiti, jer su vrlo masni i vrlo brzo se kvare.

Veliki i naborani orasi puni su okusa i gorkasti, zato se savršeno slažu s tjesteninom, npr. kao nadjev za Raviole ili talijanski umak od oraha Salsa Di Noci. Izvrsno se slažu i s gljivama s kojima se kombiniraju u mnogim jelima.
nuts-2

Bezbroj kombinacija

Cijeli, narezani ili samljeveni, raznolikost orašastih plodova koji se koriste u kuhinji neograničena je. Ukusni plodovi obogaćuju jela od tjestenine, od Raviola, Tagliatela i Lazanja od povrća i rikote.

Poboljšavaju okus pečenih i zapečenih jela, kolača od povrća i vegetarijanski curry s kokosovim mlijekom. Za posebno atraktivnu prezentaciju, blagi curry možete poslužiti u polovici kokosa, a indonezijska jela s rižom izgledaju naročito upečatljivo poslužena u izdubljenom ananasu.

Orašasti plodovi poboljšavaju okus rižota, palente, kuskusa i jela s bulgur pšenicom, kao i nadjeva u štrudlama od voća i povrća. Male artičoke s ukusnim nadjevom od Ricotte i oraha očarati će sva osjetila. Naročito su privlačne povrtne okruglice u kojima se orasi kombiniraju s krumpirom, gljivama ili špinatom. Budite kreativni i iznenadite svoje goste specijalitetima s orašastim plodovima!    

JESTE LI ZNALI?
Stablo indijskog oraha poznato je i pod nazivom 'Kashu', 'Acaju' ili 'Akashu'. Portugalci su ovo tropsko stablo otkrili u Brazilu. Prvi portugalski naziv za njega, 'Caju', kao i danas uvriježeni nazivi, izvedeni su iz riječi južnoameričkih Indijanaca, 'Acaju'.