Tapas - malene zakuske

VELIK IZBOR MALENIH ZAKUSKI - MEĐUNARODNA PARADA PREDJELA

Kakav spektakularan početak! Velika raznolikost malenih predjela koja su tradicija posebno kod ljubitelja mediteranskog kuharskog umijeća s posebnim iskustvom u pripremi hrane - odaberite svoje miljenike!


tapas-naslovna
U zemljama Mediterana, na Balkanu, te sve do Bliskog istoka stol poprima nevjerojatnu boju kada ga se prekrije predjelima: tople i hladne zakuske s mesom, ribom, ili čak i samo s povrćem, poslužuju se na malenim tanjurićima. Kuhinja svakog područja razvila je svoje osebujnosti, premda je veoma uočljivo da mnoga međunarodna predjela imaju nešto zajedničko. Tako, na primjer, u mnogim zemljama svježe se gljive često pune mesom, sirom ili začinskim biljem. Na mnogim su mjestima jedan od specijaliteta plodovi mora, različito popunjene pite te ukiseljeno ili pečeno povrće. Često se uz njih poslužuje vrsta kruha koja je specifična za tu zemlju. Nebrojene regionalne varijante te konstantan daljnji razvoj omogućuju da tapasi i ostalo – na primjer, pod utjecajem azijskog trenda sa sušijem – doprinose nastanku novih nijansi okusa.

tapas1

Tapasi - dio španjolskog stila života

Za Španjolce su njihovi tapasi mnogo više od malene zakuske – oni su sastavni dio iberijske kulture. Postoji mnogo priča glede njihova podrijetla. Jedna je da su te ukusne zakuske stavljane na šeri ili vinske čaše na baru kako muhe ne bi dolazile na piće. Zakuske su posebno korištene kao „tapa“ (špan. "pokriće") kako bi pospješile prodaju pića. Čak se i danas porcije u veličini jednog zalogaja često jedu stojeći – u društvu, za tapas barom. Španjolci premošćuju ručak i večeru, a često se večera iza 21 sat, posjetom (tapeo) raznim tapas barovima. Ti fini mali zalogajčići poslužuju se kao zasebne zakuske, šarolika mješavina za nekoliko osoba ili čak i kao bife. Uz njih se i danas pije uglavnom šeri i vino.

Mnogi od španjolskih klasika već su veoma dugo popularni, kao na primjer:


  • Serrano šunka
  • Masline i sir (npr. Manchego)
  • Mesne okruglice (albondigas)
  • Marinirani inćuni ili prženi u dubokom ulju
  • Kobasica Chorizo
  • Slani bakalar (bacalao)
  • Kolutovi lignje prženi u dubokom ulju (calamares)
  • Škampi (Gambas) prženi u ulju od češnjaka
  • Maleni krumpiri sa slanom korom (papas arrugadas)
  • Sušene rajčice
  • Krema od češnjaka (alioli) s kruhom ili krumpirom
  • Omlet od krumpira


tapas2

Jeste li znali?

Po cijeloj se Španjolskoj održavaju mnoga natjecanja u tapasima. Svake godine u studenom održava se nacionalno i međunarodno natjecanje u tapasima u gradu Valladolidu. Škole kuhanja iz svih dijelova svijeta natječu se za ograničeni broj startnih mjesta. Godine 2012., na primjer, stručni je žiri odabrao 15 natjecatelja od ukupno 1.700 prijava.


tapas3

Više zemalja, više zalogaja

U Portugalu su petiscos ti u kojima se uživa pri prvom zalogaju. Bakalar pržen u dubokom ulju, pite, meso i riblje okruglice, salata od hobotnice, masline te nacionalno jelo bacalhau oduševljavaju ljubitelje delicija. Ljubitelji talijanske hrane zagovornici su antipasti koji su obavezni na svakom jelovniku.

Prije tjestenine i pizze uživa se, na primjer, u sljedećem: 

  • Šunka iz Parme
  • Marinirane mozarella okruglice
  • Tostirani kruh, npr. s kockicama rajčice i maslinovim uljem (bruschetta)
  • Tanke kriške fileta od govedine s parmezanom, maslinovim uljem i balsamicom (carpaccio)
  • Prženo/pečeno povrće (patlidžani, paprike, tikvice)
  • Teletina u umaku od tune (vitello tonnato)
  • Marinirane sardine
  • Gratinirane kamenice

Jeste li znali?

U Italiji se razni antipasti često prezentiraju u staklenoj vitrini ili pultu. Tu gost može odabrati ono što želi i i tako sastaviti svoj tanjur predjela. Dalje na istoku, u Grčkoj, Bugarskoj, zemljama Balkana i Turskoj, predjelo se uzima uz ouzo ili raki i slično je toploj ili hladnoj mezi. Ovdje se također prži i mariniraju povrće i plodovi mora; također postoje i tipični specijaliteti kao što je lišće vinove loze punjeno rižom, jogurt s krastavcem i češnjakom (tzatziki ili cacik), salata od riblje ikre te marinirani ili pečeni ovčji sir. Posebno su popularni različiti namazi od povrća ili ribe sa svježim kruhom – od maslina, patlidžana i namaz od slanutka (humus) pa sve do namaza taramas od riblje ikre. Osim mesnih i ribljih okruglica, poslužuju se, na primjer, i okruglice od slanutka (falafel) ili od leće (mercimek köftesi).