VINO I SIR

Vino i sir

VINO I SIR – KRALJEVSKI PAR

Koje vino ide uz koji sir? Ovo pitanje muči ugostitelje posvuda u svijetu. A odgovor je u konačnici, s izuzetkom nekih osnovnih pravila: to je pitanje ukusa.

 

 

 

Već se odavno govori da crna vina nipošto nisu jedina pratnja koja odgovara specijalitetima od sira. Dakle, koji je to savršeni sklad koji može najbolje draškati nepca ljubitelja hrane? Potrebna je volja za eksperimentiranjem i hrabrost za kreativno kombiniranje fantastičnih okusa. No, ako motivirani kuhari pristanu slijediti nekoliko osnovnih preporuka, sigurno će nastati prava kombinacija.

Najvažniji smjernice za pronalaženje pravog para:

  • Okusi vina i sireva moraju se međusobno nadopunjavati. Npr. blagi sirevi traže blago vina.
  • U slučaju kiselog i slatkog, najbolja je najveća moguća suprotnost: kiselkasti sirevi dobro se slažu s polusuhim i suptilno slatkim vinima.
  • Vrlo pikantni sirevi dobro se slažu sa suptilno slatkim, kao i sa vrlo kiselim vinima.

 

Inspirativne kombinacije 

Ako uključimo još neke okuse, kombinacija vina i sira dobiva ono nešto posebno. A oni mogu biti slatki ili slani, blagi ili pikantni.
Svježi orasi i kesteni, primjerice, donose okuse jeseni. Jaki med od kestena izvrsno ističe okus kiselkastog tvrdog sira. Slatko grožđe ili žele od dunje dopunjuje okus blagog kozjeg sira, kao i aromatičnog ovčjeg sira manchego. Senf je također savršen pratitelj sira. Razne vrste lagano slatkastih senfova sa smokvama ili narančama dobro se slažu s raznim vrstama blago kiselkastih sireva. Blagom siru, s druge strane, snažno poboljšava okus jaki senf s mirodijama i maslinama. Izbor kruha također – od kruha s orasima do kruha s makom ili voćem – može izvrsno istaknuti posebna svojstva sira i vina. Eksperimentirajte s različitim sastojcima i dođite do najboljih kreacija!

Savjet:
Uvijek je dobra odluka kombinirati vino i sir iz istog područja!

Kraljevski parovi

  • Svježi sir, kremasti sir ili mozzarella + mlada, svježa bijela ili crna vina
  • Kozji sir + srednje suha, voćna, lagano kiselkasta bijela vina
  • Tvrdi sir + mladi ili stara jaka suha crna vina, odležala u hrastovim bačvama
  • Plavi sir, lavi sir npr. gorgonzola, stilton + jaka slatka i bijela i crna vina
  • Meki sir + voćni mineralizirani pjenušci