Crveni kupus sa jabukom

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog kupusa (oko 1 kg)
  • 250 ml crvenog vina
  • 150 ml crvenog vinskog octa
  • 3 jabuke
  • 3 crvena luka
  • 1 vrećica začina sa lovorovim
  • listom, borovicom, paprom, zvjezdastim anisom, cimetom
  • 4 žlice istopljenog maslaca
  • Sol
  • Šećer

Prvo skinite vanjske listove kupusa. Nakon toga glavicu prerežite na polovice, ili na četvrtine i oštrim nožem izvadite korijen. Dijelove glavice sada režite na tanke rezance, za salatu na posebno tanke rezance, i onda isperite u hladnoj vodi. Za rezanje se može koristiti i rezalica za povrće. Koju god metodu pripreme crvenog kupusa primjenjujete, koristite kuhinjske rukavice, kako bi spriječili da vam antocijanin oboji ruke.Nasjeckajte crveni luk i jabuke na sitne komade. Jako začinite sa octom, soli i šećerom i dobro promiješajte. Dodajte začine i ostavite da odleži bar dva sata, ukoliko je moguće preko noći. Iscjedite kupus kroz sito i sačuvajte sok. Kupus pirjajte na maslacu. Postepeno dodajte sok i pirjajte kupus u njemu oko 45 minuta, dok ne omekša. Prije posluživanja, dodajte sol, papar i šećer po ukusu. Ukoliko je potrebno, ugustite tekućinu sa malo škroba.

Na isti način možete napraviti ukusnu salatu, bez pirjanja na kraju.


kupuss

1

kupus1

2

kupus2

3

kupus3

4

kupus4

5

kupus5

6

kupus6

7

kupus7

8