Dimljena pastrva

Sastojci:

  • Pastrva
  • Začini

Načini pripreme riječne i jezerske pastrve su gotovo neograničeni. Pogodne su kako za pečenje, prženje i poširanje, tako i za kuhanje na pari i roštiljanje. Klasični užitak je dimljena pastrva, cijela ili file, i izuzetno je cijene gurmani. Toplo dimljenje je metoda koja se vrlo često koristi, a rezultat ovakvog procesa je fini dimljeni proizvod.Dno posude za pečenje ili lonca prekrijte smjesom za dimljenje. To može biti i sol sa mješavinom začina po želji. Pastrvu filetirajte, file premažite maslinovim uljem i začinite krupnom soli i paprom.
Smjesu za dimljenje zagrijte dok se ne počne blago dimiti. Zatim na grilu ili mrežici za pečenje dodajte file pastrve. Posuda ili lonac u toku dimljenja moraju biti dobro zatvoreni. Nakon 20 minuta na temperaturi od 60 °C, dimljeni file pastrve je spreman – ukusan i sočan!


pastrva1

1

pastrva2

2

pastrva3

3

pastrva4

4

kupus5

5

pastrva6

6