Gusta riblja juha

ribljajuha-hero

Gusta riblja juha

Upoznajte nove i specifične okuse, skrivene u gustoj riboljoj juhi!

Porcije 6
Zahtjevnost
Spremno za 50 minuta

Sastojci:

  • 2 crvena luka
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 l ribljeg temeljca
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 žlice grincajga (povrće za juhu, na kockice)
  • 600 g filea bijele ribe (npr. grdobina)
  • Sol
  • Papar
  • Prhko tijesto
  • 1 jaje
  • Timijan
  • Muškatni oraščić

Nasjeckajte crveni luk na komadiće i pirjajte ga na maslacu dok ne postane proziran. Pospite brašna i pirjajte još tri minute, zatim zalijte bijelim vinom, neprestano miješajući. Dolijte riblji temeljac i ostavite da uzavre još pet minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje i začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. Tako kuhanu juhu ispasirajte štapnim mikserom. Sipajte u zdjelice, dodajte grincajg i timijan. Svježu ribu izrežite na komade i dodajte u juhu. Izrežite prhko tijesto da bude malo većeg promjera od zdjelice za juhu. Premažite ga jajem i pospite timijanom. Rub zdjelice također premažite jajem, pa prekrijte prhkim tijestom. Pecite u pećnici na 200 °C oko 15 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Odmah servirajte.