Gratinirana palenta sa prokulicama

palenta-hero

Gratinirana palenta sa prokulicama

Zdrava kombinacija za današnji ručak!

Porcije 4
Zahtjevnost
Spremno za 70 minuta

Sastojci:

  • 500 g prokulica
  • 2 crvena luka
  • 1 češanja češnjaka
  • Timijan
  • 100 g badema
  • 300 ml mlijeka
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 150 g kukuruznog brašna (palente)
  • 50 g ribanog parmezana
  • 1 žlica maslaca
  • 2 jaja
  • 1 mozzarella
  • Sol, papar, muškatni oraščić

Isperite dobro prokulice pod mlazom vode, pa koristeći mali nož, odvojite pojedinačne listove. Sitno narežite luk i nasjeckajte češnjak. Ispecite bademe u malo maslaca, dodajte prokulice, luk, češnjak i sve zajedno kratko pecite. Začinite timijanom i ostalim začinima. Mlijeko i temeljac stavite u tavu da proključa, polako sipajte palentu dok ne nabubri, stalno miješajući. Postupno umiješajte parmezan, maslac i jaja, dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Stavite tri četvrtine povrća u vatrostalnu posudu i prelijte palentom. Mozzarellu izrežite na kockice i pospite preko palente. Pecite u pećnici na 180 °C oko 40 minuta. Rasporedite ostatak povrća na vrhu i poslužite.


prokulica1

1

prokulica2

2

prokulica3

3

prokulcia4

4

prokulica5

5

prokulica6

6

prkulica7

7

prokulica8

8