Pereci

Sastojci:

  • 660 g brašna
  • 8 g kvasca
  • 14 g soli
  • 350 ml vode
  • 30 g masti (ili koncentriranog maslaca)
  • 20 g sode bikarbone
  • 1 l vruće vode
  • gruba morska sol za posipanje na vrhu

PRIPREMA:

Pereci

1 Oblikujte svaki dio tijesta u svitak dugačak oko 50 cm te tako da na krajevima bude nešto tanji.

Pereci

2 Postavite svitak tijesta tako da napravite polukrug i preklopite dva kraja preko njega.

Pereci

3 Prebacite dva kraja jedan preko drugog još jedanput, kao da oblikujete pletenicu.

Pereci

4 Preklopite krajeve prema gore te čvrsto pritisnite prema unutarnjim stranama polukruga.

Pereci

5 Ostavite perec da miruje približno 30 minuta. Rastopite sodu bikarbonu u vrućoj vodi.

Pereci

6 Na nekoliko sekunda umočite svoje malo remek-djelo u otopinu sode bikarbone.

Pereci

7 Stavite na pladanj za pečenje prekriven papirom za pečenje.

Pereci

8 Posipajte grubom morskom soli te pecite15 do 20 minuta u pećnici na 225°C.