Punjena pečena guska

Sastojci:

  • 1 guska (oko 5kg)
  • 3 jabuke
  • 2 crvena luka
  • 100 g kestena
  • 100 g oraha
  • 1 poriluk
  • 2 mrkve
  • Mažuran, papar, sol

Prije svega dobro operite gusku i obrišite je kuhinjskim papirnatim ubrusom. Nakon toga pripremite punjenje: očistite crveni luk i isjeckajte ga na kockice, jabuke izrežite na četvrtine i odstranite sredinu, pa i njih narežite na kockice i pomešajte sa kestenom, orahom i mažuranom. Gusku s vanjske i unutrašnje strane detaljno začinite sa soli i paprom. Žlicom sipajte punjenje u gusku, vodeći računa da ne pretjerate, jer će se guska tijekom pečenja raspasti ako je prepunjena. Kuhinjskim koncem povežite batake, provucite konac između njih, cijelom dužinom guske premavratu, okrenite gusku na prsa i privežite krila čvrsto uz tijelo guske. Kada ovako povežete gusku prije pečenja, ona neće plivati u vlastitoj masnoći i samim tim njeno meso neće upiti svu masnoću koja se otopila. Sitno iseckajte mrkvu i poriluk i stavite na dno posude za pečenje, zajedno sa preostalim punjenjem. Postavite gusku preko povrća. Gusku pecite 3 - 3,5 h (zavisno od veličine) na temperaturi od oko 190°C, povremeno je prelijevajući sokom od pečenja. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode kako pečenje ne bi izgorjelo. U posljednjih 15-20 minuta, povećajte temperaturu na 220°C, kako bi korica postala hrskava i dobila lijepu zlatnu boju.


pecena1

1

pecena2

2

pecena3

3

pecena4

4

pecena5

5

pecena6

6

pecena7

7

pecena8

8