Slatka savijača sa jabukama

Sastojci:

  • 500 g jabuka
  • 1 limeta
  • 25 g šećera
  • 100 g badema u listićima
  • 75 g grožđica
  • 2 cl ruma
  • 50 g šećera
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 žlice cimeta
  • Kristalni šećer za posipanje
  • 250 g brašna
  • 150 ml mlijeka (ili vode)
  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja
  • Prstohvat soli

Zamijesite tijesto za savijaču. Prvo stavite brašno i prstohvat soli, zatim dodajte jaje, pa mlijeko i na kraju ulje. Rukama dobro umijesite tijesto, pa ga premažite uljem i ostavite da se odmori u pobrašnjenoj zdjeli oko 30minuta. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev za savijaču. Jabuke izrežite na kockice i prelijte ih sokom od limete. Dodajte grožđice i rum. Listiće badema lagano popržite na tavi bez ulja i dodajte u nadjev i sve dobro promiješajte. Tijesto nakon 30 minuta izvadite na čistu kuhinjsku krpu, koju ste prethodno posuli brašnom. Razvaljajte ga oklagijom, pa razvucite rukama preko krpe. Premažite ga uljem i pospite krušnim mrvicama. Sad stavite nadjev preko tijesta i pospite cimetom i šećerom.Koristeći krpu, zamotajte savijaču, zatvorite krajeve, premažite maslacem i pecite oko 25 minuta na 220 °C, dok ne postane hrskava. Režite na komade debljine oko 2 cm, pospite šećerom u prahu i poslužite sa kremom od vanilije.


1

savijaca2

2

savijaca3

3

savijaca4

4

savijaca5

5

savijaca6

6

savijaca7

7

savijaca8

8

9

10

savijaca11

11

savijaca12

12

savijaca13

13

savijaca14

14