Tortice s jagodama

jagoda-hero

Tortice s jagodama

Zasladite svakodnevicu osvježavajućim desertom od jagoda!

Porcije 10
Zahtjevnost
Spremno za 130 minuta

Sastojci:

  • 9 jaja
  • 365 g šećera
  • 200 g brašna
  • 25 ml ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 125 g maslaca
  • ½ čaše vode
  • 1 štapić vanilije
  • 20 ml likera od naranče
  • 500 g jagoda

Odvojite 7 žumanjaka i bjelanjaka, pa bjelanjke umutite u čvrsti šlag uz dodatak 165 g šećera. Umutite žumanjke sa uljem. Pažljivo dodajte tučeni bjelanjak u smjesu od žumanjka i lagano promiješajte.Polako dodajte 165 g brašna. Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje i pecite ga u pećnici na 200 °C oko 7 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Za kremu stavite mlijeko sa vanilijom da proključa. U drugoj posudi umutite 2 jaja sa 125 g šećera.Polako dodajte malo vrućeg mlijeka i 35 g brašna. Sada smjesu sipajte u ostatak vrućeg mlijeka i ostavite da kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne. Stavite smjesu za kremu u posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se hladi. Za sirup pomiješajte vodu i ostatak šećera, pa kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.Narežite jagode na tanke kriške. Uzmite biskvit, uklonite papir i režite krugove pomoću metalnog prstena ili čaše. Uzmite pleh za mafine, obložite ga papirom za pečenje, pa na dno poslažite krugove biskvita.Poslažite kriške jagoda uz rubove kalupa. Dodajte maslac i liker od naranče u smjesu za kremu. Pomoću vrećice za glazuru kremom prekrijte tijesto. Stavite još par kriški jagode, dodajte malo kreme i stavite drugi komad biskvita na vrh . Obojite biskvit na vrhu sirupom od šećera i zatim popunite kalup sa kremom. Izvadite tortice iz kalupa i ukrasite slatkišima po želji.