KLASIČNI BORDEAUX

WOTY-2017-Online-Subpage-Bordeaux_03

Bordeaux je poznata vinska regija regija koja je ponovno u trendu. Poznata po stoljetnoj vinarskoj tradiciji  u jugozapadnoj Francuskoj, Bordeaux je domovina najpoznatijih svjetskih vinara. Još su i stari Rimljani obožavali fina Bordeaux vina kao i Englezi tokom srednjeg vijeka. Vinarija je postala poznata širom svijeta tokom 18 i 19 stoljeća, djelom zato što je regija u blizini rijeka te Atlantskog oceana , koji je olakšao izvoz. Bordeaux regija je najpoznatija po crvenim vinima i plemenitim slatkim vinima ali isto tako i po visoko kvalitetnim suhim bijelim vinima. Vino godine 2017 Les Domaines Rollan de By donosi tradiciju poznatog Bordeaux vinarstva i modernog.


MORSKA KLIMA

WOTY-2017-Online-Subpage-Bordeaux_06

Bordeaux ima morsku klimu zbog blizine Atlantskog oceana. Topla Golfska struja i rijeka Gironde utječu na pogodnu klimu tog područja. To donosi blagu zimu i topla ljeta i duge sunčane jeseni. Regija je zaštićena od oceanskih vjetrova sa gustom borovom šumom koja se proteže paralelno uz regiju. Ocean povoljno utječe na regiju zbog privilegirane pozicije.TOP-SHELF TERROIR

WOTY-2017-Online-Subpage-Bordeaux_12

Utjecaj obližnjeg Atlantskog oceana i rijeke Gironde, Bordeaux regiji donosi vapnenačko tlo sa, glinom i pijeskom koja stvara izuzetno pogodno tlo za uzgoj vinske loze.

Tlo ima direktni utjecaj na kvalitetu vina utječući na udio šećera u grožđu, kiselosti i razine Anthocyanin. Tlo podržava korijen vinove loze utječući na hidrataciju i sadržavajući hranjivost koja potiče razvoj i kvalitetu grožđa. Bordeaux crvena vina imaju jedinstven izražaj regije tako da svi koji  ga kušaju prepoznaju tipičan okus Bordeaux vina.


Intervju sa PHILIPPE BAPPEL: Što čini BORDEAUX BORDEAUX-om

METRO:
Što čini Bordeaux vina drugačijima od drugih?
Bappel: 
Zbog geografske lokacije, Bordeaux uživa u jedinstvenoj klimi. Raznolikost sorti grožđa koncentrirani oko grada Bordeaux nudi mnoštvo različitih apelacija vina u bijeloj i crvenoj sorti.
METRO:
Rekli bi ste da neko može "osjetiti" Bordeaux vino?
Bappel: 

Tipične sorte grožđa Bordeaux, svojim načinom vrenja i dozrijevanjem ostavljaju nam prepoznatljiv trag . Kao prvo, Bordeaux vina su u mješavina. Boja vina su gušća sa visokim intenzitetom. Sorte aroma više vuku na crveno voće poput višnje, borovnice i sl. Taninska struktura Bordeaux vina donosi puninu i eleganciju.

METRO:
Koje sorte koristite za crvena, bijela i roze Wina godine?

Bappel: 

Za crveno vino koristimo  55% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc sorte. Naša bijela vina izrađena su isključivo od Sauvignon Blanc sorte a naš roze je 100% Merlot sorta grožđa.

METRO:
Kako vidite vašu vinariju u odnosu na druge vinarije regije Bordeaux?
Bappel: 

Naša vinarija je pozicionirana između tradicionalne vinarije i moderne vinarije našeg kraja. Doista, sve radnje u vinogradima prate uvjete održive poljoprivrede. Svake fitosanitarne unose u naše vinograde kontrolirani su od naših poljoprivrednih inžinjera

METRO:
Na koji način uvodite bilo kakve inovacije u vašu vinariju?
Bappel: 

Cijela vinarija je termički regulirana s automatskim sustavom pumpi. Dnevne analize naših enologa smještaju našu vinariju u sam vrh regije.