Matija Jagić, Dorian Varaždinac i Dario Kovačić u finalu METRO Junior Top Chefa


Na prvom sučeljavanju projekta METRO Junior Top Chef, održanom u ponedjeljak 29. veljače u Kuhaoni, mentori Ante Udovičić i Mario Mihelj te Helena Lončar iz METRO-a odlučili su da Matija Jagić, Dorian Varaždinac i Dario Kovačić zaslužuju mjesto u finalu projekta edukacije mladih kuhara. Finalisti će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.

Pod budnim okom mentora koji su pratili kako maturanti barataju namirnicama i raspoređuju vrijeme, mladi kuhari morali su impresionirati mentore jelom od zadanih namirnica: svinjskog lungića, bijelog kupusa, jasmin riže uz dodatak đumbira, bijelog kupusa, naranče i meda. Žiri je ocjenjivao tehniku koje su mladi kuhari koristili u pripremi, prezentaciju jela te okus.

"Kada sam vidio namirnice, prvo sam ih razvrstao te sam promislio kako ih najbolje mogu kombinirati. U skladu s tim sam odlučio o tehnikama koje ću koristiti za pripremu jela. Lungić sam pekao oko šest minuta, da dobije finu roze boju, skuhao sam rižu i sve začinio", izjavio je Matija Jagić, najbolji među finalistima METRO Junior Top Chefa.

"Nakon prvog sučeljavanje u Zagrebu odabrali smo tri finalista koji su pokazali svoje prezentacijske vještine i uspješno balansiranje okusa različitih namirnica, čime su zaslužili svoje mjesto u finalu. Uvjeren sam da će svi kandidati zadržati želju i strast za ovim poslom i da će nastaviti razvijati svoje vještine", izjavio je Ante Udovičić, glavni kuhar restorana Paradigma i mentor u projektu.

U finalu u travnju kandidati će dobiti namirnice i jelo koje moraju pripremiti, a najbolji će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti.

Za najbolju prezentaciju priznanje je dobio Marko Srzentić iz Velike Gorice, dok je za korištenje dvije tehnike pripreme mesa posebno priznanje dobio Marin Sambolek iz Varaždina. Za cjelokupni okus pripremljenog jela i priloga nagrađen je Robert Ciglar iz Zagreba, a za kreativnu prezentaciju Marin Rožek iz Bjelovara.


Finalisti METRO Junior Top Chefa


Matija Jagić - Srednja Škola Zabok, Ugostiteljsko turističko učilište Zabok

Matija je već u sedmom razredu osnovne škole prepisivao recepte iz TV emisija. Voli koristiti domaće namirnice i namirnice netom "iščupane iz vrta". Uvijek se trudi s klasičnim namirnicama napraviti nešto novo i drukčije što mu omogućava da napreduje. Matiju inspirira sve ono što ga tjera da svaki dan daje sve od sebe i iskušava vlastite granice. Vodi motom: "Ako je dobro, baca se. Mora biti savršeno."


Dario Kovačić - Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Dario najviše voli kuhati jela za koje je potrebno više truda i malo umjetničkog dodira i u jela uvijek želi dodati nešto svoje što može proglasiti svojom malom tajnom. Odlučio je postati kuhar jer je od malena pratio baku i majku u pripremi tradicionalnih hrvatskih jela i tako je shvatio da je to njegov poziv.


Dorian Varaždinac - Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Dorian se od malih nogu divio kuharima na televiziji i zamišljao je sebe na njihovom mjestu. Najviše voli kuhati čobanac, a u kuhinji ga inspirira glazba jer podiže atmosferu.
fotka-za-web