Biljke: ljepotice koje ne zahtjevaju puno napora pri održavanju

Želite li unijeti dašak zelenila u svoj ugostiteljski objekt? Savjetujemo vam da iskoristite prednosti sadnica. Poigrajte se raznim vrstama cvjetnih biljaka i učinite svoj objekt ugodnijim i privlačnijim za boravak. Međutim, pripazite na izbor biljaka kako vas ne bi dočekala neugodna iznenađenja poput ljepljivog nektara na namještaju, neugodnih mirisa... Inspirirajte se našim smjernicama i izaberite pravo bilje za vaš prostor!

Garden header

Plastika ili glina?

Cvjetnice se uvijek lakše održavaju u vrhunskom stanju, a kako im je potrebno manje zalijevanje, ujedno vam štede vrijeme. Odlučite li se za sadnice, one moraju biti što veće jer ih to čini otpornijima na mraz te omogućuje tlu mnogo duže skladištenje vode. To ih čini otpornijim na mraz i omogućuje tlu u njima mnogo duže skladištenje vode. Što se tiče izbora materijala, plastika je daleko najbolje rješenje. Glina ili terakota mogu biti ukrasnije od plastike, ali zagrijavaju se na suncu i isparavaju vodu spremljenu u tlu - što znači da biljke morate zalijevati češće. Želite li pojednostaviti održavanje svojih biljaka, razmislite o profesionalnom sustavu za zalijevanje i uštedite svoje vrijeme.

Prava biljka za svaku namjenu

Vaše biljke će zadovoljiti svaku ulogu jer su pogodne za uzgoj u krevetima, sadnicama ili loncima. Također, nijedno nije toksično niti alergično. Većina ih je lako dostupna i može se kupiti skupno.

Prirodna zaštita od pogleda

Sadnice visokih trava poput Hair Awn Muhly (Muhlenbergia capillaris), Feather Reed Grass (Calamagrostis x acutiflora) i Chinese Silver Grass (Miscanthus sinensis) idealna su zaštita od pogleda te često cvjetaju nekoliko mjeseci. Mnogi od njih su privlačne kada se osuše. Rastu na gotovo svim vrstama tla  i na većini lokacija. Također, vinova loza i planinarske biljke čine izvrsnu prirodnu zaštitu. Biljke poput Himalayan Clematis mogle bi postati zvijezde vaših vrtova ili terasa jer donose mnoštvo mirisnih cvjetova.

Napravite novo iskustvo osjetila

Mediteransko bilje je gotovo neuništiv, ima jaču aromu  i odlično se uklapa u razna jela. Širom svijeta postoji više od 800 različitih sorti kadulje koja se može prilagoditi različitom tlu i klimi. Obični timijan (Thymus vulgaris), ružmarin (Rosmarinus officinalis) i lavanda (Lavandula angustifolia) Posadite li oko svoje terase timijan, ružmarin ili lavandu oduševit ćete svoje goste jer njihov zavodljiv miris malo koga ostavlja ravnodušnim. Ovo bilje ne zahtjeva previše truda oko održavanja – jedina potrebna briga je obrezivanje u proljeće kako bi se pospješio novi i gušći rast.

Odaberite pravo cvijeće

IIzdržljivo višegodišnje grmlje najbolji je izbor za dugotrajno cvijeće. Purple Coneflower može okrašavati vaš prostor kroz kroz više tjedana bez da gubi na izgledu. Sadnja lukovica u cvjetne gredice štedi mnogo vremena i truda: Jednom kada se posadi, razmnožavaju se i cvjetaju iz godine u godinu. Veliki cvjetovi cvjetača Allium Purple Sensation (Allium aflatunense) posebno su spektakularni prizor, a klasici poput Early Crocuses (Crocus tommasinianus) svako proljeće šire zadivljujuće prostirke cvjetova.

Zelene prostirke za veće površine

Na većim površinama posadite niske biljke poput Dwarf Periwinkle (Vinca minor) ili Lady’s Mantle (Alchemilla vulgaris) kao podloge: Na suncu, u hladu, na suhom ili vlažnom: postoje biljke niskog rasta pogodne za bilo koju lokaciju. Postoje biljke niskog rasta koje dosegnu visinu od 25 cm, pogodne su za bilo koju lokaciju i imaju brojne prednosti: njihovo gusto lišće sprječava isušivanje tla, štiti ga od jakih vjetrova i kiše te onemogućuje rast korova. Samim time, štedi vam puno vremena i napornog rada.

Magični dodir raznolikosti

Pomiješajte svoje biljke kako biste stvorili najljepše efekte: posteljica s podlogom može oživjeti svijetle i šarene cvjetne lukovice i raspršene nakupine ukrasnih trava. Tematske posteljice ili plantaže koji simuliraju minijaturni krajolik izgledaju profesionalno i vrlo su jednostavni i brzi za izradu. Na primjer, možete posaditi Juniper (Juniperus communis), Broom (Genista) i Dwarf Birch (Betula nana) s Heather (Erica) kao temeljnu podlogu kako biste stvorili savršen krajolik prirodnog zdravlja „en miniature“.