Primorje se proteže od Brseca, Kastva i Rijeke do Opatije i Vinodola, dok još u primorje ubrajamo i otoke Krk, Cres, Lošinj i Rab.

Uzgoj loze seže u davnine, a regija je poznata po više autohtonih sorti od kojih je najpoznatija Vrbnička žlahtina.

Druge sorte koje se još uzgajaju su: istarska  malvazija, chardonnay, pinot bijeli, sauvignon bijeli, muškat žuti, pinot sivi, trbljan bijeli, gegić, trojiščina crvena, maraština, merlot, plavina, babić, sušić, grenage, nebbiolo, frankovka, syrah i jarbola.

Hrvatsko primorje

 • Boškinac

  bokinac_BANNER1mala

  Vinarija Boškinac nastala je logičnim slijedom stare obiteljske tradicije u proizvodnji vina.

 • PZ Vrbnik

  ban 3

  Poljoprivredna zadruga Vrbnik osnovana je 1904. godine, okuplja 120 zadrugara koji u svom vlasništvu imaju ukupno 85 ha vinograda. Glavni kultivar je autohtona sorta vinove loze Žlahtina.

 • Toljanić

  Toljanic 110

  1995. godine osnovana je poljoprivredna zadruga obitelji Toljanić - Gospoja. Bazira se na stoljetnoj obiteljskoj tradiciji uzgoja autohtone sorte vinove loze i Vrbničke žlahtine, proizvodnji vina i domaćih rakija.Saznajte više

 • Klasifikacija vina

  Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

 • Sljubljivanje hrane i vina

  Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

 • Pitajte naše stručnjake

  U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.