O Istri bi se mogli pisati i romani i enciklopedije. Sa svojim položajem koji je jedan od najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe te s uzgojem loze koja se proteže još iz doba antike, Istra je lokacija za vrhunske rezultate.
 
Najpoznatija Istarska vina su malvazija, teran, refošk, dok se još kultiviraju i ostale sorte: muškat žuti, muškat bijeli, muškat momjanski, muškat ottonel, žlahtina, sauvignon, trebbiano toscano, hrvatica, borgonja, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot crni, syrah i barbera.

Istra

  • Agrolaguna

    vina-laguna_banner-mali

    Vina Laguna složena su u piramidu od svježih, živahnih vina za svakidašnju potrošnju pa do iznimnih, kompleksnih vina za vinske znalce.

  • Benvenuti

    BENVENUTI SKRAENI LOGO

    Vinska priča obitelji Benvenuti započinje 1946. godine kada je Petar Benvenuti zasadio svoj prvi vinograd, kojeg se obrađuje i danas.

  • Cattunar

    catt baner 2

    Vinarija Cattunar obraduje 56 hektara vinograda položenih na Četiri vrste zemlje koje se izmjenjuju na prostoru općine Brtonigla.

  • Coronica

    co2

    Obitelj Coronica neodvojiv je dio istarskog terroirea te među najistaknutijim proizvođačima autohtonih istarskih vina.

  • Degrassi

    degrassi1

    Istarski vinari s krajnjeg sjeverozapada istarskog poluotoka u neposrednoj blizini mora.

  • Fakin

    Fakin-110

  • Frajona

    Frajona-110

  • Geržinić

    gerzinic-mala

    U slikovit krajolik Vižinade, kraja koji se može podičiti stoljetnom vinogradarskom tradicijom, uronjeno je malo obiteljsko gospodarstvo obitelji Geržinić.

  • Kozlović

    kozlovi1

    Filozofija Kozlović sadržana je u povijesti obitelji koja je znala ostati udružena, radeći na zajedničkom cilju, njegujući vrijednosti rada, truda, ozbiljnosti i sposobnosti.

  • Kraljević Cuj

    cuj2

    Ime Kraljević - CUJ temelji se na obiteljskoj tradiciji proizvodnje grožda, vina i maslinovog ulja još od davnog 15. stoljeća i djedu koji je sadašnje vinograde posadio i iznjegovao.

  • Marijan Arman

    marijanarman-mala

    Obiteljski vinogradi i podrum Marijan Arman nalaze se u zapadnom istarskom vinogorju, u neposrednoj blizini Poreča, u opcini Vižinada, točnije selu Narduci.

  • Meneghetti

    MENGHETTI_180

    Smješten u istarskim Balama Meneghetti funkcionira kao vinska i gastronomska destinacija gdje se na istom mjestu nalaze wine hotel, gourmet restaurant i vinarija.

  • Pilato

    pilato-mala

    Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lažići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka.

  • Polesina

    Polesina1

    Vina Polesina projekt su cijenjenog enologa g. Miljenka Bošnjaka te obitelji Kozlović, jednih od najboljih hrvatskih proizvođača malvazije.

  • Roxanich

    Roxanich2

    Vina ROXANICH nastaju od autohtonih i svjetski priznatih sorti grožda, i to u skladu s najvišim ekološkim standardima što ga svrstava uz bok najboljim istarskim vinarima.

  • Trapan

    trapan1

    Ljubav, energičnost i hrabrost glavni su pokretači vinarije Trapan.



Saznajte više

  • Klasifikacija vina

    Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

  • Sljubljivanje hrane i vina

    Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.