Plešivica je imala istu legendarnu pozadinu kao i Zagorje po pričama o kvaliteti vina. Najveća znamenitost Plešivice je portugizac.

Portugizac je mlado, rujno vino, koje prvo pijemo, posebno u sezoni pečenih kestena, te se polako i opravdano to pretvara u jednu svetkovinu mladog vina kao što je u Francuskoj iščekivanje znamenitog Beaujolaisa.

Plešivičke sorte su: graševina, chardonnay, rajnski rizling, neuburger, sivi pinot, bijeli pinot, traminac, mirisavi traminac, sauvignon, zeleni silvanac i žuti plavec.

Plešivica

  • Braje

    Braje-110

    Obitelj Braje može se pohvaliti dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Iskustvo i znanje stečeno naraštajima, prenose se s koljena na koljeno.

  • Korak

    korak1

    Na južnijim stranama plešivičkog gorja, negdje na 400 metara iznad mora nalazi se oko pet hektara vinograda obitelji Korak, uvrštenih među 20 najboljih hrvatskih vinara.

  • Mladina

    Mladina-110

    Vinogradi Mladine prostiru se na jedinstvenim prirodnim amfiteatrima južnih i jugozapadnih ekspozicija na 200 – 400 metara nadmorske visine.



Saznajte više

  • Klasifikacija vina

    Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

  • Sljubljivanje hrane i vina

    Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.