Naša najistočnija vinska regija je Podunavlje. Čine je tri vinogorja: Baranja, Erdut i Srijem.

Glavna odlika regije je u tome da se pretežno nalazi na zaravninama na nadmorskoj visini od 100m do 200m.

Odlikuju je duga topla ljeta s malo padalina. Glavne sorte koje se uzgajaju su: graševina, chardonnay, rajnski rizling, traminac mirisavi, zweigelt, pinot crni, frankovka, merlot i cabernet sauvignon.

Podunavlje

 • Belje

  Vina Belje 180x110

  Grožde s plodne zemlje na padinama brda i brdašaca uz Dunav, daje prepoznatljiva vina Hrvatskoga Podunavlja.

 • Erdutski vinogradi

  180x110

  Erdutski vinogradi smješteni su na istočnim padinama daljske planine uz rijeku Dunav koja oplovljuje Erdut i čini ga poluotokom.

 • Gerstmajer

  gerstmajer-mala-180x110

  Vinarija Gerstmajer generacijama utjelovljuje tradiciju proizvodnje grožda i vina.

 • Iločki podrumi

  ilok banner metro 2

  Posebnost terroira, sortimenta, ljudi, tehnologije i konstantno unapređivanje kvalitete glavni su nositelji razvoja Iloka kao vinske destnacije.

 • Iuris

  IURISlogo_METRO

  Obitelj Klasiček nastavila je tradiciju proizvodnje vina na položajima Kraljevoga brda u Erdutskom vinogorju koju je davne 1910. godine započela poznata obitelj Piller iz Osijeka.

 • Josić

  josi1

  Obitelj Josić iz Osijeka 1999. godine u Baranji kupuje stari vinski podrum iz 1935. godine, dužine 42m. Obnavlja ga, ali zadržava tradicionalni izgled podruma i oprema ga suvremenom tehnologijom.

 • Papak

  PAPAK1

  Vinogradi VITIS-a, proizvođača Vina Papak, nalaze se u Iloku, na položaju Radoš. Ovi vinogradi, ukupne površine od 13 hektara, sađeni su između 2001. i 2010. godine na obroncima Fruške gore, u najistočnijem dijelu Republike HrvatskeSaznajte više

 • Klasifikacija vina

  Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

 • Sljubljivanje hrane i vina

  Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

 • Pitajte naše stručnjake

  U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.