Prigorje-Bilogora je podregija koja je naslonjena na Medvednicu te se proteže između Save i Drave. Ova podregija obuhvaća sedam vinogorja: Dugo Selo-Vrbovec, Kalnik, Koprivnicu-Đurdevac, Bilogoru, Zelinu i Zagreb.
 
Po nekim podacima vinova loza se na području regije uzgajala još u vrijeme Ilira i Kelta, tj. prije dolaska Rimljana na ova područja. Vinogradi su smješteni na blagim prema strmim obroncima Medvednice i Bilogore na nadmorskoj visini od 150m do 450m.

Prigorje - Bilogora

 • Jarec

  jarec1

  Tradicija bavljenja vinogradarstvom u obitelji Jarec duga je već 70 godina.

 • Kolarić

  Kolari2

  Uz domaću kuhinju i vina obitelji Kolarić, možete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na svetojanska sela i vinograde.

 • Križevački vinogradi

  KRIZEVCI-mala

  Križevci su od davnina poznati po vinu i vinskim tradicijama. O tome svjedoče i daleko poznati «Križevacki štatuti» iz 16.st., vinsko - pajdaške regule prema kojima se odvijaju vinske veselice.

 • Nespeš

  Kurija nespes mala

  U zelinskom vinorodnom kraju, na jednome od pitomih prigorskih brežuljaka, Švarcovini u Nespešu, dozrijeva grožde Kurije Nespeš.Saznajte više

 • Klasifikacija vina

  Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

 • Sljubljivanje hrane i vina

  Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

 • Pitajte naše stručnjake

  U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.